I to je posao: kušati votku u šest ujutro!

Profesionalni kušači votke ne smiju pušiti, piti kavu, koristiti parfeme, a prvi gutljaj žestokog užitka uzimaju u ranim jutarnjim satima.

Za poljske kušače votke pravila su jasna - nema pušenja, nema kave, nema parfema, a posao počinje u šest ujutro. U Francuskoj podrumari brinu za kvalitetu vina, ali u Poljskoj postoje profesionalni kušači votke koji se brinu za malo žešći alkoholni užitak. Krystyna Gbiorczyk, na čelu odjela zaduženog za kvalitetu i okus u destileriji u Poznanu u zapadnom dijelu Poljske, već dugi niz godina koristi svoja oštra osjetila okusa i mirisa u 'svetoj misiji' očuvanja ugleda najprodavanijeg poljskog branda. Uzorci kristalno čiste votke napravljene od raži zagrijavaju se i izlijevaju u posebne čaše kako bi se uhvatila sva njihova aroma, objašnjava Gbiorczyk.

Zatim se votka promatra, protresa, kuša pa ocjenjuje na temelju jakosti, okusa i mirisa. Ta regularna testiranja obavljaju se kako bi se na vrijeme primijetile nepoželjne razlike i zatim uklonile, precizira Danuta Maranda, stručnjakinja za kontrolu kvalitete. Prošle godine destilerija je objavila međunarodni natječaj za kušače votke kako bi pronašla novo talentirano osoblje. Kandidati su na testiranju morali razlikovati slatkastu, slankastu, kiselkastu votku i votku metalnog okusa te ih zatim klasificirati na temelju alkoholnog sadržaja. Među njima je bila Malgorzata Novak koja je upala u tim za kontrolu kvalitete. Danas se njen posao svodi na testiranje uzoraka 20-ak flaša tijekom osmosatne smjene. A prvi gutljaj votke uzima u šest ujutro. „Provjeravam bistroću, postojanost i okus, naravno. Slične provjere radim svakih sat vremena", objašnjava Novak. Ako ona kaže da je sve u redu, flaše idu na punjenje.

Ostatak teksta možete pročitati na metro-portal.hr

Petak, 30.07.2010.