HZZO daje 3 tjedna bolovanja za polaznike škole nepušenja

HZZO daje 3 tjedna bolovanja za polaznike škole nepušenja

Dnevna bolnica za ovisnost o duhanu provodi školu nepušenja gdje pacijenti prolaze kroz intenzivnu edukaciju, terapiju te liječnički nadzor. Tijekom škole pacijenti imaju pravo na bolovanje na račun HZZO-a.

Danas se obilježava Svjetski dan nepušenja, a cilj je podizanje društvene svijesti o štetnosti pušenja jer pušenje predstavlja veliki javnozdravstveni i gospodarski problem.

Posljedice pušenja odražavaju se ne samo na zdravlje čovjeka, uzrokujući razne bolesti, od bolesti krvožilnog i respiratornog sustava do različitih vrsta karcinoma, nego i na društveno-gospodarske prilike svakodnevnog života. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine zbog neposrednog pušenja umire više od 6 milijuna ljudi, a više od 700.000 umire zbog posljedica pasivnog pušenja.

Dnevna bolnica za ovisnost o duhanu provodi školu nepušenja gdje pacijenti unutar 3 tjedna prolaze kroz intenzivnu edukaciju, terapiju te liječnički nadzor. Svim polaznicima ove škole HZZO-o je omogućio bolovanje jer se radi o intenzivnom programu koji zahtijeva od polaznika svakodnevno dolaženje i boravak u dnevnoj bolnici, a svakodnevni stres i opterećenje koje posao sa sobom nosi može umanjiti učinak terapije i konačni rezultat programa škole.

Škola nepušenja NZJZ “Dr. Andrija Štampar" također provodi školu nepušenja koja se temelji na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja. Program traje pet dana, a nakon prvog tjedna polaznici se okupljaju u grupu podrške u kojoj razmjenjuju iskustva i međusobno si pomažu.

Program škole predstavlja modifikaciju američkog programa ‘Breathe free plan to stop smoking’ – 15 koraka do nepušenja. Model odvikavanja temelji se na radu u grupi, ali rad u školi usmjeren je i prema pojedincu. Analiziraju se prednosti prestanka pušenja, važnosti pozitivnog razmišljanja i vizualizacija sebe kao nepušača. Polaznike grupe se uči i o pravilnoj prehrani, važnosti tjelovježbe itd. Program ove škole je besplatan, ali broj polaznika je ograničen.

Ipak, koliko će osoba biti uspješna u svojoj namjeri da prestane pušiti ovisi najviše o njenoj motivaciji za prestanak, o stupnju ovisnosti o cigaretama kao i potpori koju dobiva od drugih osoba.

Da je najvažnija čvrsta odluka pojedinca slaže se i dr. med. Igor Berecki, pedijatar i voditelj Odjela intenzivne njege na Klinici za pedijatriju KBC-a Osijek koji je ovisnik o cigaretama bio 25 godina.

- Svi pokušaju smanjivanja i postupnog prekida su propadali. Zato se nisam OSTAVLJAO pušenja, nego sam ga se jednostavno OSTAVIO: ugasio sam napola popušenu cigaretu i rekao: "Sada je zaista dosta! Neću umrijeti bez njih!" - rekao je u svojoj objavi na Facebooku Berecki i dodao da je najveća pobjeda, pobjeda nad samim sobom.

 

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s 24sata.hr gdje ga možete pročitati u cijelosti.

Petak, 31.05.2019. / www.24sata.hr