Bill Gates otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu

Bill Gates otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu

Bill Gates je prošle godine tijekom obraćanja srednjoškolcima u Lakeside školi, koju je i sam završio, otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu - kako izabrati pravog zaposlenika i pravi posao za njega.

Naime, "delegiranje" je postala potreba s rastom Microsofta i stoga je trebalo naći prave ljude za obavljanje osjetljivih dijelova posla. Za samog Gatesa to je u počecima bilo iznimno teško jer programirao je sam, većinu toga radio je sam. Uz najbliže suradnike, odnosno, suosnivače kompanije.

"Znao sam da ako želim Microsoft učiniti velikim, moram naučiti kako delegirati ljudima u koje ću imati povjerenja. Tek kad sam to uspio, mogao sam se opustiti i prepustiti dio posla tim ljudima, a sam se baviti drugim dijelovima poslovanja", izjavio je Gates.

Pravi lideri, dakle, moraju znati pronaći prave ljude oko sebe, a potom im dati i prave zadatke. Tek onda slijedi istinski rast. Srećom, sad postoje savjeti kako to učiniti, a nisu postojali u Gatesovo vrijeme jer uspon tehnoloških kompanija tek je bio u začetku. Stoga, donosimo pet koraka kako uspješnije "delegirati" ljudima.

1. Dajte ljudima "zašto" iza razloga

Lideri koji ne znaju objasniti zašto nešto žele, nisu dobri lideri. Jednostavno, treba imati viziju i načine kako je ostvariti. Na taj način ljudi oko vas imaju dojam da čine pravu stvar i motiviraniji su.

2. Inspirirajte s jasnim ciljevima i očekivanjima

Objasnite ljudima koliko su zadaci koje obavljaju bitni za konačni uspjeh. To će ih inspirirati da daju svoj maksimum.

3. Dajte zadatke pravim ljudima

Za tako nešto potrebno je poznavati ljude s kojima radite. Tek onda se zna kome što treba dodijeliti i ostvariti uspjeh.

4. Fokusirajte se na rezultate

Omogućite kreativnost i slobodu jer do cilja se može i drugim metodama od onih koje ste si kao lider zacrtali. Ukratko, bavite se konačnim rezultatom, a ne detaljima vezanima uz to kako se došlo do cilja.

5. Dajte priznanje kad je zasluženo

Kad zaposlenik obavi posao, odajte mu priznanje. To se cijeni i odlična je motivacija za sljedeće projekte i(li) zadatke.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 07.08.2020. / ictbusiness.info