Amazon otišao korak dalje: u njihovim trgovinama bez blagajnika moći će se plaćati - otiskom dlana!

Amazon otišao korak dalje: u njihovim trgovinama bez blagajnika moći će se plaćati - otiskom dlana!

Korona pandemija svijet navikava na „novo normalno“, a zlatna pravila koja su se uvukla u naše živote su distanca, izbjegavanje dodira, higijena, maske.

Svjetski poznata kompanija Amazon još od 2018. godine pokrenula je prve trgovine bez blagajnika Amazon Go u kojima američki kupci šoping obavljaju beskontaknto, to jest robu koju su uzeli s polica plaćaju automatski putem mobilne aplikacije kojom su se prijavili prilikom ulaska. Sada su otišli korak dalje – u njihovim trgovinama bez blagajnika moći će se plaćati otiskom dlana.

Inovacija pomoću koje će to biti moguće i koja prepoznaje kupca na temelju otiska njegova dlana zove se Amazon One. Kako bi se mogla koristiti za početak je potrebno registrirati se u sustav te dati uređaju dlan na uvid.

Nakon što ga uređaj beskontaktno snimi i pohrani, buduća autorizacija kupca provodit će se samo postavljanjem dlana iznad čitača. Kako bi korisnik biometrijski potvrdio svoj identitet, bit će dovoljno dlan zadržati iznad čitača tek jednu sekundu.

Za prepoznavanje jedinstvenog izgleda dlana, kažu u Amazonu, koristi se tehnologija računalnog vida. Za plaćanje otiskom dlana u toj su se kompaniji, kako ističu, odlučili jer za razliku od skeniranja lica omogućuje veću razinu privatnosti.

U početku će se ta inovacija koristiti u njihovim dućanima bez blagajnika, a u budućnosti je namjeravaju ponuditi i drugim tvrtkama koje takvu provjeru mogu koristiti umjesto autentifikacije korisnika na ulazu u prostore poput stadiona, za obavljanje plaćanja, umjesto različitih „loyalty“ kartica za prikupljanje bodova i slično...

Ovu i slične vijesti pronađite na slobodnadalmacija.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 02.10.2020. / slobodnadalmacija.hr