Unatoč koroni, broj tvrtki dosegnuo rekordnu razinu

Unatoč koroni, broj tvrtki dosegnuo rekordnu razinu

Prije nekoliko mjeseci činilo da će uslijediti val masovnih gašenja tvrtki, ali zasad se čini da taj udar još nije zahvatio gospodarstvo

Štoviše, s krajem lipnja, kako pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, broj registriranih trgovačkih društava u Hrvatskoj dosegnuo je rekordnu razinu, a broj aktivnih tvrtki tek je blago smanjen u odnosu na rekordnu 2019., s tim da nije riječ o dramatičnom podbačaju znamo li da je s početkom ožujka praktički bio prekinut gospodarski život.

Naravno, punu sliku stanja i posljedica koje je pandemija prouzročila statistika će pokazati u drugom dijelu godine, kada će velik broj tvrtki prestati na životu držati vladine potpore za minimalne plaće i mjere za pomoć u očuvanju likvidnosti, a prestat će i odgode ovršnih postupaka, te plaćanja obveza državi.

Zadnjeg dana lipnja ukupno je u Hrvatskoj bilo registrirano 211.400 trgovačkih društava, gotovo 12 tisuća više nego u isto vrijeme prošle godine, a od ožujka broj registriranih povećan za više od 2,1 tisuću.

Udjel aktivnih tvrtki nije se pri tom mijenjao, čak je i blago povećan, s 62 na 63 posto, no usporede li se brojke s kraja lanjskog lipnja, aktivnih je poduzeća ipak nešto manje. Točnije, za nešto više od 2,3 tisuće u apsolutnim brojkama, a njihov udjel u ukupnom broju registriranih bio je 67,5 posto.
Uobičajeno je, velikim dijelom i zbog strukture hrvatskog gospodarstva, da se s proljećem podiže aktivnost i brojnost poduzetnika, kulminira u ljeto i slabi pred sam kraj godine, no ova će 2020. definitivno biti netipična, nepredvidiva i neizvjesna godina.

Ono što se, pak, može iščitati iz DZS-ovih podataka o poduzetničkoj strukturi jest da se obrti i slobodna zanimanja zasad pokazuju puno žilavijima i još jače odlijevaju pandemijskoj nesigurnosti od klasičnih poduzeća. Aktivno ih je, naime, krajem lipnja bilo 87,3 tisuće, tisuću više nego prije godinu dana, a čak pet tisuća više nego u primjerice lipnju 2017. godine.

Građevinski sektor jedan je od onih koji je najviše “prkosi” koronavirusu, a vidljivo je to i kroz nastavak rasta i broja registriranih i aktivnih poduzeća, kao i obrtnika u toj branši. Aktivno je krajem lipnja bilo više od 16 tisuća tvrtki i 8,8 tisuća obrta u ovoj djelatnosti.

Premda je u proteklom razdoblju najviše apela za pomoć državi stizalo od prijevoznika, posebice putničkog, broj poduzeća koja su aktivna je u porastu, kako u odnosu na proljeće, tako i u odnosu na lanjski lipanj.

U turizmu broj aktivnih tvrtki i obrta neznatno je smanjen u odnosu na lanjske brojke. Primjerice, aktivno je krajem lipnja bilo 13,5 tisuća tvrtki i 8,3 tisuće obrta koji se bave pružanjem usluga smještaja i hrane, dok ih je godinu ranije bilo 14 tisuća registriranih kao poduzeća, odnosno 8,7 tisuća obrtnika.

U sektoru trgovine, koja broji i najveći broj poduzeća i obrtnika, ova je godina ipak ostavila traga – aktivnih tvrtki bilo je gotovo 2 tisuće manje nego lani u lipnju, nešto više od 28 tisuća, a za 500-tinjak je manje i obrta koji se bave trgovinom. Bilo ih je aktivno krajem lipnja 9,3 tisuće.

Poduzetnici koji se ne predaju mahom su mikro ili mali poduzetnici s manje od 10 zaposlenih, a od ukupnog broja svih registriranih pravnih osoba, dakle, ne samo poduzeća, nego i ustanova, udruga i organizacija, svega ih 265 ima više od 500 zaposlenih.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 12.08.2020. / www.poslovni.hr