U trendu ugovori na određeno vrijeme

TRŽIŠTE RADA - Na određeno najviše rade poljoprivrednici

Sve je više radnika na tržištu rada zaposleno na određeno vrijeme, pokazuju podaci europskog statističkog ureda Eurostata. U razdoblju od 2000. do 2005. i muškarci i žene, primorani su prihvatiti poslove s ugovorom koji im jamči tek kratkotrajnu sigurnost na tržištu rada.

Naime, od svih zaposlenih na određeno, najviše je onih koji su morali potpisati ugovor za tek šest mjeseci. Kada se radi o EU 25 15 posto žena i 14 posto muškaraca u 2005. godini, bili su zaposleni na određeno. Hrvatska prati europske trendove, te je prema podacima za 2005. godinu bilo 13 posto žena zaposleno na određeno, te 12,7 posto muškaraca. Istina, neki od njih sami žele imati takav status, no povećava se broj onih koji nisu sami odabrali biti u takvoj poziciji, već ih je ponuda na tržištu na to primorala. Od ukupnog broja onih koji rade na određeno, "protiv svoje volje" s takvim ugovorom radi 7,5 posto žena, te 6,7 posto muškaraca. Dok je u Hrvatskoj osam posto žena primorano na ugovore na određeno, te 6,5 posto muškaraca od ukupnog broja onih zaposlenih na određeno vrijeme. Španjolska je apsolutni lider kada se radi o ugovorima na određeno. Čak 35 posto žena od svih zaposlenih radi na određeno, a 32 posto muškarca je također u toj poziciji, s tim da svoju poziciju dobrovoljno nije odabralo 24,4 posto žena te 21,9 posto muškaraca. Kada se radi o udjelu u djelatnostima, poljoprivreda je naj-zastupljenija u ugovorima na određeno. Čak 20 posto žena i 16 posto muškaraca Eu25 upravo u toj djelatnosti radi na određeno. Slijedi turizam, te djelatnosti u kojima nije potrebno biti previše vješt. S druge strane, u financijskom sektoru tek je neznatan broj onih koji rade na određeno. Ugovori na određeno uglavnom se ne potpisuju na duže od godinu dana, a najviše je onih, podaci su Eurostata koji rade s ugovorima na manje od šest mjeseci. U 2005. godini, 43 posto žena ugovorilo je posao za manje od šest mjeseci, te 48 posto muškaraca.

U Hrvatskoj je prema podacima za 2005. godinu na određeno bilo zaposleno 13 posto žena te 12,7 posto muškaraca.

Veća zaposlenost

Potkraj srpnja na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je prijavljeno 245.768 nezaposlenih osoba, odnosno 3780 osoba (1,5 posto) manje nego mjesec prije, te 24.985 osoba (9,2 posto) manje nego u srpnju 2006. U odnosu na lipanj, najveće smanjenje broja nezaposlenih bilježe Šibensko-kninska (7,3 posto) i Dubrovačko-neretvanska županija (6,8 posto). Na HZZ-u najviše je prijavljenih KV i VKV radnika, koji čine više od trećine ukupnog broja nazapo-sienih. Najviše novoprijavljenih došlo je u srpnju na Zavod izravno iz radnog odnosa, dok je trećina stigla iz redovitog školovanja.


Tanja Ivančić Belošević, manager.hr

Utorak, 14.08.2007.