U prošloj godini šefovi zaradili 254 puta više od zaposlenika

U prošloj godini šefovi zaradili 254 puta više od zaposlenika

Od stotinu šefova, njih 11 zarađuje minimalno 1000 puta više nego prosječni zaposlenik.

Dok milijarder Warren Buffett zarađuje sedam puta više od prosjeka plaća u njegovoj kompaniji Berkshire Hathaway, izvršni direktor Tesle Elon Musk plaćen je 40.668 puta više od prosječnog radnika u tom proizvođaču električnih automobila.

Pokazuju to prvi cjeloviti godišnji podaci otkako Komisija za burze i vrijednosnice (SEC) zahtijeva od američkih kompanija objavu informacija o plaćama vodećih ljudi. Radi se o naslijeđu Dodd-Frankova zakona kojim se poslije financijske krize pokušalo regulirati menadžerska primanja. Međutim, uoči predizborne godine ovakvi će podaci dodatno privući pozornost sindikata, aktivista i političara, ocjenjuju analitičari.

Kako je za Financial Times kazala Sarah Anderson, direktorica Instituta za političke studije, političari znaju da je to pitanje koje zahvaća birače diljem političkog spektra. Dodala je kako istraživanje sveučilišta Stanford iz 2016. pokazuje kako većina članova Demokratske i Republikanske stranke želi ograničiti plaće čelnih ljudi kompanija. A podaci za prošlu godinu iz 100 najvećih kompanija po prihodima koje je prikupila i obradila tvrtka Equilar pokazuju da je prosječna plaća izvršnih direktora bila za 254 puta veća od prosječne plaće zaposlenika.

To je značajan rast u odnosu na prethodnu godinu kada je omjer iznosio 235:1, no valja naglasiti kako te godine trećina kompanija nije objavila podatke o primanjima svojih čelnika. Od stotinu šefova, njih 11 zarađuje minimalno 1000 puta više nego prosječni zaposlenik.


Cijeli članak dostupan na: poslovni.hr

Srijeda, 17.04.2019.