POSAO S PLAĆOM OD 500 EURA KOJI HRVATI NE ŽELE RADITI USREĆIO STRANCE: ‘Uopće nije težak, a imam priliku pomoći svojoj obitelji’

POSAO S PLAĆOM OD 500 EURA KOJI HRVATI NE ŽELE RADITI USREĆIO STRANCE: ‘Uopće nije težak, a imam priliku pomoći svojoj obitelji’

‘Kako je krenulo, iduće će nam godine polovica radnika stizati iz inozemstva’, kaže Zvonimir Belić, direktor Zarja grupe u čijim staklenicima u Brezju Samoborskom na poslovima branja rajčica radi dvadesetak radnika iz Indije i Nepala

Manjak radnika na domaćem tržištu rada Hrvatska je već počela, a u iduće vrijeme morat će sve više nadomještati uvozom radnika. Sve češće su to radnici iz izvaneuropskih zemalja, kao u Brezju Samoborskom gdje u staklenicima Zarja grupe rajčice beru radnici iz Indije i Nepala.

“Na tržištu radne snage jednostavno više nema domaćih ljudi. Ono malo što ih ima postotak je koji vjerojatno nikad ni neće raditi tako da smo itekako zahvalni bivšem ministru poljoprivrede Tolušiću što nas je poslušao i uveo kvote za radnu snagu u poljoprivredi. Ovo je prvi put u 20 godina našeg poslovanja da se ni mi nismo uspjeli pokriti s domaćim radnicima te smo se morali okrenuti posrednicima za zapošljavanje koji rade sa stranim agencijama”, kazao je Večernjem listu direktor Zarja grupe Zvonimir Belić.

Uskoro polovica radnika iz inozemstva

Zarja grupa proteklih je godina udvostručila površinu svojih staklenika, a s udvostručenjem prinosa rajčica javila se i potreba za radnicima. Od njih devedesetak, trenutačno je ondje 15 Indijaca i Indijki te sedmero Nepalaca kojima će se uskoro pridružiti još šestero njihovih zemljaka.

“Nepalci su bolji, puno brže uče i općenito su brži, no tu su svi tek nekoliko mjeseci pa je prerano za generaliziranje. Kako je krenulo, iduće će nam godine polovica radnika stizati iz inozemstva’, kaže Belić.

Plaća im je 500 eura, a Belić tvrdi kako bila i viša kada bi davanja bila manja jer na 4200 kuna ona iznose 2000 kuna. Za većinu stranih radnika, kojima su osigurali smještaj u Samoboru i okolici, 500 eura je svota koju nikad ne bi mogli zaraditi kod kuće i mnogi su već sada sigurni kako bi u Hrvatskoj htjeli ostati, piše Večernji list.


Cijeli članak dostupan na: net.hr

Ponedjeljak, 09.09.2019.