‘Pomozite nam! Privatni iznajmljivači možda mogu izvući sezonu’

‘Pomozite nam! Privatni iznajmljivači možda mogu izvući sezonu’

Uime Zajednice obiteljskog turizma HGK, njezina predsjednica Martina Nimac Kalcina uputila je Ministarstvu turizma i svim nadležnim institucijama dopis s prijedlozima izvanrednih općih mjera za saniranje nastale i potencijalne štete u sektoru privatnih iznajmljivača, prouzročene pandemijom koronavirusa.

Bezizlazna situacija i međuovisnost

„S obzirom na iznimno napetu i kriznu situaciju za sve iznajmljivače, koji uz svoje smještajne kapacitete u velikom broju imaju i tvrtke koje neposredno ili posredno ovise o popunjenosti kapaciteta, u ovom razdoblju nalaze se u bezizlaznoj situaciji. Ne dovodi se u pitanje samo popunjenost njihovih kapaciteta nego i ulaganja do kojih je došlo na temelju njihovih smještaja, što povlači zatvaranje brojnih malih tvrtki i obrta: turističkih agencija, praonica, agencija za čišćenje, agencija za interijere, opremu, popravke, transfere, izletničkih brodova, restorana, a na kojima počiva većina hrvatskoga gospodarstva. U nekim jedinicama lokalnih samouprava poslovanje pojedinih gradskih ureda u potpunosti ovisi o obiteljskom smještaju, poput ureda turističkih zajednica, dok se cijeli proračuni oslanjaju na tvrtke i obrte čije poslovanje ovisi o gostima iz privatnog smještaja", istaknula je Martina Nimac Kalcina.

Nužno je da se maksimalno izađe u susret privatnim iznajmljivačima da prebrode ovu krizu i po njenom prestanku što prije krenu sa svojim poslovanjem, ističe naša sugovornica.

"Izuzetno je važno da se ne dovodi u pitanje egzistencija obitelji koje su ulagale u svoje objekte radi podizanja kvalitete i time se vezali raznim kreditima. Moguće je da baš privatni iznajmljivači budu oni koji će jedini djelomično uspjeti izvući dio sezone, uz last minute na koji se odlučuje u posljednje vrijeme sve veći broj gostiju iz privatnog smještaja ili uz redovite goste koji dolaze u iste objekte svake godine", kaže Nimac Kalcina podsjećajući da ti gosti najmanje 75 posto potrošenog iznosa troše izvan smještaja.

Prijedlog paketa mjera

Zajednica obiteljskog turizma pri HGK predlaže Vladi RH niz mjera. Jedna je dogovor s bankama u smislu moratorija na sve obveze plaćanja rate, anuiteta i svih obveza preuzetih iz ugovora o kreditu i pozajmica u vezi s turizmom na minimalan rok od šest mjeseci, a ovisno o sezoni i 12 mjeseci, uz uvjet da se rate nakon moratorija ne povećavaju te mogućnost produljenja rokova otplate postojećih kredita. Kriteriji za specifikaciju vrsta kredita na koje bi se moratorij odnosio su: da je nositelj kredita, sudužnik ili jamac svaka osoba koja može dokazati da ostvaruje prihod od turizma, a koji je u vezi s predmetnim kreditom, bilo da se dizao stambeni ili renovacijski kredit za objekt koji je kategoriziran, da se radi o turističkom kreditu ili o nenamjenskom kreditu za odobravanje za koji su bili nužni prihodi od turizma te da se radi o kreditima koji su odobreni do WHO-ova službenog proglašenja pandemije, 13. ožujka 2020. godine.

Zajednica obiteljskog turizma HGK traži i moratorij na rate osiguravajućih društava u vezi s navedenim kreditima te moratorij na plaćanje paušalnog poreza, turističke pristojbe.

„Tražimo njihovo smanjenje za ovu godinu na minimalan zakonom propisan iznos svim iznajmljivačima, neovisno o odlukama jedinica lokalnih samouprava. Ovisno o daljnjem razvoju situacije i sezoni, tražimo smanjenje predmetnih iznosa u proporcionalnom postotku s popunjenošću u sezoni. Ako se ne uspiju u hitnom postupku postići izmjene zakona, donošenje navedene odluke bez iznimke treba zatražiti od svih jedinica lokalnih i regionalnih samouprava", pojašnjava Nimac Kalcina.


Cijeli članak dostupan na: privredni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 17.03.2020.