PANIKA NA SVIM TRŽIŠTIMA: Vrijednost hrvatskih tvrtki pala za 5,8 milijardi kuna

PANIKA NA SVIM TRŽIŠTIMA: Vrijednost hrvatskih tvrtki pala za 5,8 milijardi kuna

Panika koja je u ponedjeljak zahvatila investitore zbog širenja epidemije koronavirusa u susjednoj Italiji istopila je vrijednost hrvatskih kompanija za nevjerojatnih 5,8 milijardi kuna.

 Snažna rasprodaja dionica zahvatila je domaće tržište kapitala srezavši indeks Zagrebačke burze za 4,9% i spustivši ga do 1922 boda.

O razmjerima panike dovoljno govori podatak da tako snažan pad CROBEX-a nije zabilježen ni kada je kriza u bivšem Agrokoru bila na vrhuncu. Štoviše, minus veći od 4 posto zadnji je put zabilježen još 8. kolovoza 2011. kada je CROBEX snižen za 4,79 posto.

Roman Rinkovec, broker Credosa, za N1 je rekao da “nema dileme da je rasprodaja motivirana širenjem koronavirusa, posebno od kada se na udaru našla i Italija”.

- Čim je počelo trgovanje sve su dionice zaronile u minus, jedino su Čakovečki mlinovi i Končar-D&ST bilježili rast cijene. Panična rasprodaja zahvatila je i likvidna i nelikvidna izdanja - objašnjava Rinkovec.

Cijene dionica padaju diljem svijeta

Financial Times javlja da su globalne burze jučer imale najgori dan u zadnje dvije godine zbog straha od širenja koronavirusa.

U Europi je na cijelom kontinentu dionički indeks Stoxx 600 pao za 3,8 posto, dok je u Velikoj Britaniji FTSE 100 pao 3,3 posto. Aviokompanije i turoperatori , također, trpe udarce, cijene dionica EasyJeta pale su 17 posto, a Ryanaira 13 posto.

Proizvođači luksuznih brendova očekuju gubitke do 40 milijardi eura zbog širenja epidemije

Proizvođačima luksuzne robe prijeti gubitak do 40 milijardi eura zbog naglog zaustavljanja prodaje u Kini, pokazuje analiza konzultantskih tvrtki Bernstein i Boston Consulting Group.

Dionice kompanija luksuzne robe naglo su pale za 12 posto u odnosu na sredinu siječnja.

"Prodaja u Kini je stala, a budući da Kinezi više ne putuju izvan svojih granica prodaja pada i u Europi", kažu analitičari. Inače, kineski državljani ostvaruju više od trećine prihoda luksuznih kompanija.


Cijeli članak dostupan na: novac.jutarnji.hr

Utorak, 25.02.2020.