Ovo se zanimanje danas u Hrvatskoj posebno traži, početna plaća je 7000 kuna, ali...: "Baš i nije privlačan posao, iako je neloše plaćen"

Ovo se zanimanje danas u Hrvatskoj posebno traži, početna plaća je 7000 kuna, ali...: "Baš i nije privlačan posao, iako je neloše plaćen"

Kad upišu prvi srednje za mesara, u startu imaju plaću 7000 kuna. No to nitko ne želi, pa je u Hrvatskoj mesar traženo zanimanje.

S diplomom elektrotehničara Šime Spajić se uhvatio mesarske sjekire. "Kad sam završio školu, nisam znao spojiti dvije žice. Mislim da je više praksa tu bitna nego škola", smatra Spajić.

Školovanih mesara na tržištu gotovo pa i nema. "Baš i nije privlačan posao, iako je neloše plaćen. Dosta je prljav i težak. Ujutro treba iznijeti sve meso u velikim komadima i onda to porastavljati", napominje Spajić, koji je vlasnik mesnice.

U srednjoj školi "Braća Radić" u Kaštel Štafiliću mesare zaposle čim krenu sa stručnom praksom. "Mi smo ih prodali, eto. Mi smo tu trgovci mesarima", kroz smijeh je rekla ravnateljica škole Marija Kezele za Dnevnik Nove TV.

Traženi su i pekari, cvjećari, voćari, ali tinejdžerima ta zanimanja nisu zanimljiva. Kezele kaže da nisu ni njihovim roditeljima jer su to zanimanja kod kojih se od početka krene raditi, a "rad je nešto čega se svi malo grozimo".

Na Kvarneru se zbog slabog interesa ukida školovanje za stolare iako postoji pojačan interes iz drvne industrije, a zbog nedostatka radnika u opasnosti je i naša glavna gospodarska djelatnost. Tisuće kuhara traže se uoči sezone.

"Kuhanje sad kotira kao jako dobro plaćeni posao. Teško je zato što su najčešće smjene po dvanaest sati, što cijeli dan stojite na nogama. Fizički je zahtjevno", ističe kuhar Petar Vlak.

Željko Neven Bremec, predsjednik udruge ŠKMER, napominje da je u posljednje dvije godine puno ljudi otišlo na neke druge poslove, prekvalificiralo se ili jednostavno napustilo zemlju.

Interesa učenika ima, ali je broj objekata premašio domaće kapacitete. "Mi ćemo upisati sad u ljeto tri razreda kuhara, jedan konobara, pola razreda slastičara. To je možda za hladni pogon ili zimski pogon dostatno. Ali kad dođu ljetni mjeseci, to apsolutno nije", ističe Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split...

Ostatak vijesti i video prilog pronađite na linku.

LinkedIn

LinkedIn
Zapratite nas na LinkedIn-u
https://www.linkedin.com/company/posao-hr

Ponedjeljak, 02.05.2022. / dnevnik.hr