Ove europske zemlje su najovisnije o turizmu

Ove europske zemlje su najovisnije o turizmu

Osim Hrvatske, još nekoliko europskih država uvelike ovisi i turizmu

Procjena je Svjetske trgovinske organizacije (WTO) da će turistički promet u svijetu ove godine pasti 60 do 80 posto, a da će broj turista u europskim zemljama biti manji 40 posto.
Zbog pandemije europska će turistička industrija izgubiti između 300 i 400 milijardi eura, te je turizam najpogođenija gospodarska grana, što posebno zabrinjava zemlje u kojima on ima visoki udio u BDP-u.

Među državama EU najovisnije su o turizmu Hrvatska i Grčka. No, najveće će gubitke imati Italija i Španjolska, u kojima je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna jer još imaju nekoliko destaka tisuća zaraženih i svakodnevno dosta novozaraženih.

Izrazito turističke Hrvatska i Grčka vrlo su uspješno zaustavile epidemiju. Prednost je Hrvatske to što kudikamo manje od Grčke ovisi o gostima koji dolaze avionom, pa je lako moguće da pad turizma u odnosu na prošlu godinu neće biti tako drastičan ako kao korona free destinacija uspijemo privući dio gostiju iz zapadne i središnje Europe, prije svega Njemačke, koji bi, da nema korone, ljetovali u Španjolskoj ili Italiji.

Članak u cijelosti pročitajte na novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 08.06.2020. / novac.jutarnji.hr