Osjetno su pogoršana očekivanja Europske komisije za hrvatsko gospodarstvo

Osjetno su pogoršana očekivanja Europske komisije za hrvatsko gospodarstvo

Nažalost, završeno je dvomjesečno razdoblje pojačanog optimizma. Vrijednost indeksa spustila se nadomak siječanjske razine, pokazuje izvješće EK.

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu osjetno su pogoršana u travnju pod utjecajem vala pesimizma u maloprodajnom i građevinskom sektoru koji je nadjačao iznimno dobro raspoloženje među potrošačima, pokazalo je u ponedjeljak najnovije mjesečno istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u travnju za 3,2 boda u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši na na 112,2 boda.

Time je završeno dvomjesečno razdoblje pojačanog optimizma a vrijednost indeksa spustila se nadomak siječanjske razine, pokazuje izvješće EK.

Najviše su pogoršana očekivanja u maloprodajnom sektoru, iskazana u padu indeksa za 6,7 bodova, na 9,5 bodova.

Nakon što je u ožujku dosegnuo najvišu razinu otkada su Komisiji počeli pratiti podatke za Hrvatsku, snažno je pao i indeks koji mjeri raspoloženje u građevinskom sektoru, za 6,2 boda, na 15,1 bod.

Izrazito je splasnulo i raspoloženje u industriji, čiji je indeks pao za 5,9 bodova, na 5,8 bodova.

Osjetno su oslabila i očekivanja u uslužnom sektoru, iskazana u padu indeksa za 3,4 boda u odnosu na prethodni mjesec, na 22,5 bodova.

Svijetla točka bio je indeks koji mjeri raspoloženje potrošača, a u travnju je porastao za 2,8 bodova, dosegnuvši najvišu razinu otkada su u Komisiji počeli pratiti te pokazatelje, od minus 3,4 boda.

Zamjetno pogoršanje u EU

Ekonomska je klima u mjesecu na izmaku pogoršana i na razini Europske unije, uz klizanje ESI-ja za 1,5 bodova u odnosu na prošli mjesec, na 103,7 bodova.

Najviše je pogoršano raspoloženje u industriji i među potrošačima, iskazano u padu indeksa za 2,3 boda.


Ostatak članka pročitajte na: poslovni.hr

Ponedjeljak, 29.04.2019.