Njemačka se otvara za radnike izvan EU, svaki deseti sezonac otići će s Jadrana

Njemačka se otvara za radnike izvan EU, svaki deseti sezonac otići će s Jadrana

Ove je godine bilo 21.000 stranaca, najviše iz država bivše Jugoslavije, za kojima će dogodine posegnuti i njemački poslodavci

Ove je godine u turizmu radilo oko 21.000 stranaca, a 2020. će ih trebati između 30.000 i 35.000. Dosad je većina sezonaca, prema procjenama 12.000 do 15.000 ljudi, dolazila iz ex-Yu republika. Dogodine će u taj bazen jače zagrabiti i njemački poslodavci, budući da se ta zemlja otvara za radnike izvan Europske unije.

Posrednici u zapošljavanju procjenjuju da će zbog toga barem svaki deseti svaki sezonac iz BiH, Srbije, Makedonije, koji je proteklih godina dolazio u Hrvatsku, sad potražiti posao u Njemačkoj.

Primjerice, onamo se sprema i novosadski kuhar, ljetos sezonac u Istri, zajedno s dvadesetak mladih kuhara koje trenutno obučava u Novom Sadu. Kad se pridoda da našim građanima dogodine više neće trebati radne dozvole za Austriju, jasno je da se nad turizmom nadvijaju novi problemi s radnom snagom.

Za poslodavce u turizmu sve bi mogla zakomplicirati i činjenica da novi Zakon o strancima, koji će liberalizirati uvoz radnika, neće stupiti na snagu prije 1. ožujka. Istina, Vlada je spremna na stari način, kvotama za strane radnike premostiti razdoblje do tog datuma. No, nisu se svi u turizmu već počeli pripremati za iduću sezonu, a krene li potraga za radnicima masovno tek kad novi zakon stupi na snagu, pitanje je koliko će sve mjerodavne službe biti u stanju taj pritisak brzo i efikasno pratiti.

– To je jedino što u ovom trenutku vidimo kao potencijalno najveći problem. Radnika će se naći. Istina, definitivno više ne toliko u BiH, Srbiji i sl. Doći će ih još više iz Ukrajine, Dubaija, Indije, Nepala, Tajlanda, Kine, Filipina... Migracije su velike i više nije rijetkost da nam, recimo, dođu Nepalci, koji su radili u Dubaiju četiri-pet godina. Ili da se zbog posla u Hrvatskoj odatle vrate i državljani BiH – izjavljuje Nataša Kačar, vlasnica portala Posao u turizmu, apelirajući na poslodavce da se aktiviraju na vrijeme.

Članak je prenesen u skraćenom izdanju iz Večernjeg lista.

Srijeda, 04.12.2019. / www.vecernji.hr