Našim doktorima u Engleskoj nude plaću od 65.000 kuna

Našim doktorima u Engleskoj nude plaću od 65.000 kuna

Ugovor na neodređeno vrijeme, godišnja bruto plaća između 70 i 90 tisuća britanskih funti (50.000 do 65.000 kuna mjesečno), besplatan tečaj engleskog jezika, pomoć pri preseljenju i pronalasku stana, vrtića, škole...

Ovakve ponude dijele se društvenim mrežama, forumima, ali stižu i na adrese i mailove hrvatskih obiteljskih liječnika koje vabe za rad u Engleskoj.

Kako piše Šibenski.hr, s ciljem regrutiranja liječničkog kadra poljska agencija Paragona, koja se bavi pronalaskom i zapošljavanjem medicinskog kadra diljem Europe, nedavno je pokrenula jaku kampanju i u Hrvatskoj. Radi dodatne promocije primamljive ponude ovog vikenda Poljaci su došli u Zagreb i započeli prezentacije zainteresiranim liječnicima. Nije u pitanju sumnjiva rabota, nego ozbiljan i dobro organiziran posao.

Paragona je do sada uspješno odradila pilot-projekt i zaposlila 25 europskih specijalista obiteljske medicine u Lincolnshireu, na sjeveroistoku Engleske, a sad je fokusirana na zapošljavanje u Midlandsu, središnjem dijelu Engleske, gdje planira smjestiti stotinjak medicinskih stručnjaka.

Posao obiteljskog liječnika u Velikoj Britaniji razlikuje se od našeg sustava, što se navodi i u natječaju. Ključna je razlika jača dijagnostika i liječenje svih dobnih skupina te činjenica da medicinske sestre obavljaju neke medicinske poslove koje u nizu europskih zemalja rade isključivo liječnici.

I tako, dok smo ravnodušni na vlastite poteškoće, na posredan način postajemo dio rješenja britanskoga gorućeg problema. Osim poljske Paragone u headhunting na hrvatske liječnike uključila se i hrvatska agencija Incor, sa sjedištem u Osijeku, koja je preko svojih partnera također dobila ugovor s NHS-om. Do sada su bili usmjereni na skandinavsko tržište, a sada mladim liječnicima bez specijalizacije nude mogućnost dobivanja specijalizacije u Velikoj Britaniji.

U posljednjih pet godina iz Hrvatske je otišlo oko 660 liječnika. Kada se zbroji broj liječnika koji planiraju otići iz zemlje i onih koji odlaze u mirovinu, zdravstvena budućnost ne čini se blistava.

A strategije ili plana nemamo.


Cijeli članak dostupan na: novac.jutarnji.hr

Utorak, 21.05.2019.