Mladi s diplomom na Jadranu teže nalaze posao od onih na kontinentu

Mladi s diplomom na Jadranu teže nalaze posao od onih na kontinentu

Mladi koji su tek završili školovanje znatno lakše pronalaze posao u Hrvatskoj na kontinentu nego na Jadranu, pokazuju novi podaci eurostatističara.

Naime, u 2018. godini, prema podacima Eurostata, samo 61,2 posto mladih u dobi od 20 do 34 godine u sedam jadranskih županija razmjerno je brzo našlo posao. S druge strane, u Kontinentalnoj Hrvatskoj, kako se zove regija skrojena za potrebe statistike, a koja obuhvaća Grad Zagreb i 13 kontinentalnih županija, posao je pronašlo 76 posto mladih koji su završili školovanje.

Inače, prosjek na razini cijele Hrvatske je 70,8 posto, što znači da je lani više od dvije trećine mladih koji su tek izašli iz školskih klupa našlo posao. To je manje od prosjeka EU, koji iznosi 80,6 posto.

Razlike u dinamici zapošljavanja mladih i školovanih ljudi mogu se, ističu ekonomisti, objasniti strukturom hrvatskoga gospodarstva i masovnim iseljavanjem, ali i razvijenim sustavom socijale u Hrvatskoj. Orijentacija obale na turizam za sobom je povukla i sezonsko zapošljavanje, kao i ‘rentanje’ apartmana, koje je mnogima postalo izdašan izvor prihoda. No, rezultat toga je, upozoravaju ekonomisti, i slabije zapošljavanje svih, pa tako i mladih.

- Jadran je postao tipičan primjer rentne ekonomije: u jadranskim je županijama malo novih radnih mjesta, prevladavaju mala poduzeća i samozapošljavanje, a puno je i sive ekonomije. S druge strane, na kontinentu, u pravilu, ima više mogućnosti zapošljavanja, u sjeverozapadnom dijelu zemlje dosta je i ulaganja, koja su otvorila nova radna mjesta, a puno je i OPG-ova - ističe Damir Novotny, ekonomski analitičar.


Cijeli članak dostupan na: novac.jutarnji.hr

Srijeda, 20.11.2019.