Krajem svibnja manje zaposlenih nego u travnju

Krajem svibnja manje zaposlenih nego u travnju

U odnosu na travanj, krajem svibnja je u Hrvatskoj bilo 1,4 posto manje zaposlenih

Krajem travnja u pravnim je osobama bilo zaposleno 1.301.527 osoba, ili 24.105 osoba manje nego krajem travnja ove godine.

Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,506 milijuna zaposlenih, što je na mjesečnoj razini smanjenje za 1,4 posto, a na godišnjoj za 3,3 posto, dok je stopa registrirane nezaposlenosti porasla za 0,1 postotni bod, na 9,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po tim je podacima, krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo ukupno 1.506.962 zaposlenih, što je u odnosu na travanj smanjenje za 20.732 osobe, ili za 1,4 posto.

Statistika DZS-a o zaposlenima u svibnju pokazuje da je na ukupni pad broja zaposlenih utjecao pad broja kod pravnih osoba, za 1,8 posto na mjesečnoj razini, a 2,8 posto na godišnjoj.

Krajem travnja u pravnim je osobama bilo zaposleno 1.301.527 osoba, ili 24.105 osoba manje nego krajem travnja ove godine.

Porastao je, pak, na mjesečnoj razini broj zaposlenih u obrtima i slobodnim profesijama, i to za 1,9 posto.

Krajem svibnja u obrtu i slobodnim profesijama, po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, je bilo 186.244 zaposlenih, što je za 3.391 osobu više nego u travnju.

No, u odnosu na lanjski svibanj statistika pokazuje pad broja zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama za 6,9 posto.

Krajem svibnja zaposlenih osiguranih poljoprivrednika bilo je 19.191, za 0,1 posto manje nego u travnju, a za 0,7 posto manje nego u svibnju prošle godine.

Detaljnija statistika zaposlenih u pravnim osobama potvrđuju kako epidemija koronoavirusa ponajveći utjecaj ima na turizam i ugostiteljstvo, djelatnost koja inače ponajviše pridonosi sezonskom zapošljavanju u proljeće i ljeto.

I dvije djelatnosti koje inače imaju najviše zaposlenih – prerađivačka industrija i trgovina na veliko i malo bilježe pad broja zaposlenih na mjesečnoj i godišnjoj razini.

Statistika na mjesečnoj razini registrira pad zaposlenosti u svim djelatnostima, osim u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom, u kojoj je broj zaposlenih u odnosu na travanj porastao za 0,2 posto, na 14.206 osoba.

Članak u cijelosti pročitajte na portalu poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 23.06.2020. / www.poslovni.hr