Hrvatska u ovoj kategoriji nadmašuje čak i Njemačku, Francusku, Finsku…

Hrvatska u ovoj kategoriji nadmašuje čak i Njemačku, Francusku, Finsku…

Prema podacima koje je u utorak objavio Eurostat, 2018. godine gotovo 172.000 tvrtki klasificirano je kao brzorastuće u EU, odnosno više od jedne desetine (11,9%) svih aktivnih poduzeća s najmanje desetero zaposlenih.

Najveći udio tvrtki je iz sektora informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) koji čini čak 18,0% aktivnih poduzeća, slijede ih administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti s 15,8%, zatim transport i skladištenje s 14,1%, te stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti od 13,3%.

Prije dvije godine, navodi se u Eurostatu, distribucija poduzeća s visokim rastom znatno se razlikovala među državama članicama EU.

Najveći udio poduzeća s visokim rastom među svim aktivnim poduzećima s najmanje desetero zaposlenih zabilježen je u Grčkoj (16,9%), zatim u Nizozemskoj (16,3%), Španjolskoj (16,1%) i Irskoj (15,8%). S druge strane je najmanji udio zabilježen u Rumunjskoj (2,6%) i na Cipru (2,7%, podaci za 2016. godinu), a slijede Belgija (7,4%), Austrija (8,5%), Danska i Litva (obje 10,2%).

Hrvatska prema Eurostatu iz 2018. ima više od 1500 tvrtki s visokim rastom, u kojima broji više 110.000 zaposlenih. Također, nalazimo se u prvom dijelu te ljestvice s visokim rastom, koji iznosi 12,06%.

Ove pozitivnije rezultate potvrdilo je i nedavno objavljeno Deloitteovo izvješće prema kojem se među 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe 2020. plasiralo šest hrvatskih tvrtki; pet u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih (Electrocoin, Bazzar.hr, Agrivi, Eco Mobile i Include), jedna u kategoriji Zvijezda u usponu (Speck), dok su tri tvrtke posebno predstavljene u novoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja (Rimac Automobili, Infinum i Infobip).

“Udio IT sektora u BDP-u je 10 puta manji od udjela turističkog sektora, no Hrvatska je u vrhu EU u IT-ju”, rekao je za Poslovni dnevnik Nikola Škorić, direktor i suosnivač Electrocoina.


Izvor: Poslovni dnevnik

 

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 02.12.2020.