Hrvatska je u lipnju bila 6. u EU po stopi nezaposlenosti

Hrvatska je u lipnju bila 6. u EU po stopi nezaposlenosti

U četvrtak objavljeno izvješće Eurostata pokazalo je da je Hrvatska u lipnju bila šesta među zemljama Europske unije (EU) po stopi nezaposlenosti.

U lipnju, kada je većina država članica Unije započela postupno ukidati zaštitne mjere od covida-19, sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO-a) u Europskoj uniji porasla je na 7,1 posto, u odnosu na sedam posto u prethodnom mjesecu, objavio je Eurostat. Na godišnjoj razini povećana je za 0,5 postotnih bodova.

I u eurozoni je na mjesečnoj razini porasla za 0,1 postotni bod, na 7,8 posto, objavio je statistički ured Europske unije. U lipnju prošle godine na tom je području iznosila 7,5 posto.

U Hrvatskoj je pak sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u lipnju iznosila 8,8 posto i bila je za 0,1 postotni bod niža nego u svibnju. Bez posla je, prema Eurostatovim podacima, bila ukupno 161 tisuća građana Hrvatske, čime se njihov broj smanjio za tri tisuće u odnosu na svibanj. U odnosu na prošlogodišnji lipanj ta je brojka povećana za 43 tisuće.

Hrvatska se u izvješću Eurostata svrstala u skupinu šest zemalja Unije s najvećom stopom nezaposlenosti. Jednaku stopu, od 8,8 posto, imala je koronom teško pogođena Italija.

Nezaposlenost je u lipnju najviša bila u Španjolskoj, sa stopom od 15,6 posto, i Latviji, 10,1 posto. Slijede Cipar, s 9,8-postotnom stopom nezaposlenosti, Litva, s 9,4 posto, i Švedska, s 9,3 posto.

Najnižu stopu nezaposlenosti u lipnju je imala Češka, 2,6 posto, te Poljska, tri posto. Slijede Njemačka i Malta, po 4,2 posto, te Nizozemska s 4,3 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Estoniju, Grčku i Mađarsku.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 30.07.2020. / www.index.hr