Gameri upozoravaju: 'Mladi bi krenuli nešto raditi, ali im većinu prihoda uzme porez'

Gameri upozoravaju: 'Mladi bi krenuli nešto raditi, ali im većinu prihoda uzme porez'

- Dvostruko oporezivanje smanjuje prihode od prodaje u SAD-u za 30 posto, požalio se Roman Ribarić, direktor Abesta, tvrtke iza gaming studija Croteam koji je izradio najpopularniju domaću videoigru Serious Sam. Abest, uz još osam domaćih gaming studija, trenutno sudjeluje na najvećem svjetskom sajmu digitalne zabave Gamescom u Kölnu.

Otamo su upozorili da je Hrvatska jedina članica Europske unije koja sa SAD-om nema sklopljeni sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, što domaće gaming tvrtke, njih više od 20, koje su gotovo stopostotni izvoznici, čini manje konkurentnima na svjetskom tržištu i imaju manje prihode.

- Najveći je izazov što nemamo ugovor o dvostrukom oporezivanju s SAD-om. To svakom studiju predstavlja problem, pogotovo mladim ljudima koji bi krenuli nešto raditi pa im većinu prihoda uzme porez, rekao je Andrej Levenski direktor tvrtke Pandora studio (Gamepires), tvorci računalne igre SCUM koja je diljem svijeta prodana u 1,5 milijuna primjeraka.

Kao i Gamepires, tvrtka Exordium Games izvozi gotovo sto posto svojih proizvoda, tj. najveći dio prodaje ostvaruju u inozemstvu preko digitalnih platformi za distribuciju igara. Do nedavno su bili fokusirani na tržište računala, no zadnji su naslov Bear With Me uz pomoć američkog izdavača uspjeli plasirati i na sve konzole i mobilne platforme. Posljednju mobilnu igru Pottery u lipnju i srpnju zaigralo je preko 16 milijuna igrača.

Direktor Exordium Gamesa Andrej Kovačević istaknuo je da im je ovo peti nastup na Gamescomu.


Cijeli članak dostupan na: novac.jutarnji.hr

Četvrtak, 22.08.2019.