Frizerski saloni će posljedice zabrane rada osjećati cijelu godinu, ali usluge neće pogoršavati

Frizerski saloni će posljedice zabrane rada osjećati cijelu godinu, ali usluge neće pogoršavati

Struka treba prilagoditi svoje poslovanje i razvijati nove modele, a frizeri zaslužuju i bolju poziciju i poštovanje.

Zbog pandemije koronavirusa pogođeni su i frizeri čiji su saloni zatvoreni. Stručnjaci s kojima su razgovarali novinari Poslovnog dnevnika, slažu se da je utjecaj na struku već vidljiv, a budućnost neizvjesna.

Ivana Špicer, menadžerica frizerskog salona ZGAT i istoimene akademije u Zagrebu, morala je zatvoriti salon i otkazati sve seminare i nastupe od ožujka sve do sredine lipnja.

“Morali smo odgoditi snimanje, ali i predstavljanje nove kolekcije na Hairstyle News festivalu u Zagrebu. Gubitak je ogroman, a osim što s edukacijske strane stojimo s radom, naših devetero radnika je ostalo kod kuće na 30 dana ili duže”, navodi Špicer za Poslovni dnevnik.

Unatoč situaciji, smatra da je budućnost frizerstva svijetla te da će saloni koji su dobro radili i prije mjera nastaviti tako.

“Nakon mjera slijedi kriza kojoj treba pristupiti pažljivo, možda s ublažavanjem nekih cijena i poboljšavanjem usluga strankama. Bitno je ne spuštati cijene ispod kvalitete salona i ne spuštati kvalitetu usluga, ali namjestiti poslovanje s razumijevanjem prema strankama i situaciji. Trendovi će se sigurno prilagođavati do neke mjere i tome što su stranke kod kuće”, smatra menadžerica Špicer.

Zahvaljujući mjerama Vlade lakše će, kaže, proći kroz ovaj period i onaj koji slijedi, a i timu će moći isplatiti plaće.

Za jesen je odgođen i 17. Hairstyle News festival koji se trebao održati u ožujku. Denis Vidović, direktor Festivala, kaže da je odgoda značila veliki financijski i vremenski gubitak jer organizacija obuhvaća 13 akademija, stotinjak stručnjaka za program edukacija frizera. Tako gubitak ne broje samo organizatori već i timovi njihovih partnera, dobavljača profesionalnih frizerskih proizvoda te tvrtki koje pomažu u organizaciji i produkciji.

“Trenutačna situacija u frizerstvu je ogroman gubitak za industriju koja se neće mjeriti samo u tri mjeseca već se osjetiti cijelu godinu. Kad samo na mjesec dana zaustavite pogon, to je za jednu tvrtku ogroman gubitak koji će biti vidljiv dugo”, smatra Vidović. Prate situaciju jer, kaže, jedino zajedničkim radom mogu premostiti ovu krizu.

“Vladine mjere će pomoći, ali imam bojazan da neće biti dovoljne za sanaciju stanja i gubitaka s kojima se suočava industrija”, upozorava. Frizerstvo je, naglašava Vidović, vještina koja zahtijeva puno edukacije.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 09.04.2020. / www.poslovni.hr