Uvode 75 posto poreza na imovinu čije porijeklo vlasnik ne može dokazati

Uvode 75 posto poreza na imovinu čije porijeklo vlasnik ne može dokazati

Nacrt Zakona o porijeklu imovine je gotov i trebao bi se usvojiti u Narodnoj skupštini Srbije u drugoj polovici prosinca, pišu "Novosti".

Među ključnim točkama ovog nacrta zakona, "Novosti" navode da će se provjeravati imovina stečena od 1. siječnja 2007. godine, da će imovinu "češljati" 60 novih inspektora, da će se sumnjivo stečen imetak prijavljivati policiji i tužiteljstvu i da zakon ne isključuje mogućnost oduzimanja imovine, prenosi B92.

Ovaj vremenski cenzus, od 1. siječnja 2007. godine, izabran je jer od tada postoje elektronske evidencije, koje omogućavaju pouzdanu provjeru imovine, piše list.

Nacrtom zakona se, dodaje list, predviđa i uvođenje porezne stope od 75 posto za "ekstra profitere", koji nemaju dokaz o porijeklu.

Uvođenje posebnog poreza od 75 posto, kako se objašnjava, ne isključuje mogućnost da obvezniku, odlukom suda, bude oduzeto i sve što je nelegalno stekao.

List ističe i da je opozicija kritizirala nacrt, ali da je Ministarstvo pravde za sedam mjeseci, od kada traje javna rasprava, dobilo samo pet sugestija.

Navodi i da će opozicija imati prilike još koji mjesec da svoje primjedbe sistematizira i pokuša ih ugraditi u konačan tekst jer će javna rasprava biti produžena.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala B92.

Srijeda, 23.10.2019. / www.b92.net