Upoznajte neke od sudionika panelista ovogodišnjeg Jahorina Ekonomskog Foruma

Upoznajte neke od sudionika panelista ovogodišnjeg Jahorina Ekonomskog Foruma

Jahorina Ekonomski Forum 2023

Prof. Dr Dejan Ilić

Doktor fizičke hemije, naučnik svetskog glasa jedan od naših najpoznatijih inovatora, poznat kao tvorac mikrobaterije po zahtevu Stiva Džobsa. Čovek koji je za kreaciju mikrobaterije i smart kartice dobio nagradu za životno delo Svetskog udruženja hemičara dobitnik je Oskara za tehnološku inovaciju.

Dugogodišnji direktor Varta-e danas donosi strateške odluke kao član Nadzornog odbora ove kompanije i kompanije ARRI. Predsednik je UO Inovacionog fonda Srbije, profesor na univerzitetima Masačusets, Grac i Berlin, član Njujorške akademije nauka, vlasnik više od 600 patenata... Prijatelj je i školski drug nemačke kancelarke Angele Merkel, koja mu je poverila osetljiv posao projektovanja prvog automobila na električni i elektronski pogon u ovoj zemlji. Njen je savetnik i predstavnik Nemačke u Evropskoj komisiji za pitanja elektrifikacije vozila.

U Nemačkoj je tri puta proglašavan za menadžera i inovatora godine, dobitnik je tehničkog Oskara, nagrade Američke filmske akademije za inovacije "Fledž" kamera za snimanje filmova. Osmi je srpski oskarovac. Dobitnik je Svetosavske povelje grada Smedereva, Tesline nagrade, Pupinove nagrade

Važi za najvećeg lobistu nemačkog kapitala na Balkanu, zahvaljujući njegovom autoritetu i uticaju otvorene su brojne tehnološke kompanije u Srbiji.

"Nekada  su malinari i kupinari imali najbolji izvoz, a danas  je Srbija najpoznatija po izvozu softvera.

Lično, osećam veliku socijalnu odgovornost prema mladima, da im pomognem da daju sve od  sebe za bilo šta da rade, jer uspeh tada dolazi – garantovano."

Prof. dr Dejan Ilić

Naučnik, inovator, oskarovac,

tvorac mikrobaterije...

Dejana možete da upoznate na panelu “Jedan region – jedno tržište”

 

Prof Dušan Jovović

Multimedijalni umetnik Dušan Jovović osnivač je „Artbeat“ umetničke grupe koja je brzo prerasla u jednu od vodećih kreativnih i produkcionih kompanija za nove medije i izgradnju modernih muzeja. Završio je slikarstvo i grafički dizajn na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, magistrirao je i doktorirao digitalnu umetnost i tehnologiju. 

Novim medijima i interaktivnom umetnošću bavi se više od 20 godina i zajedno sa svojim timom osmislio je preko 500 projekata, a neki od njih bili su prvi takvog tipa u svetu.

Milutin Milanković, Mileva Marić Ajnštajn, i Nikola Tesla teme su izložbi Dušana Jovovića koje osvajaju sve generacije, spajajući nauku i umetnost. Trenutno je u Novom Sadu multimedijalna izložba inspirisana naučnicom Milevom Marić Anštajn "Mileva - mi smo stena" koja posetioce stavlja u sam centar dešavanja izvodeći ih iz standardne pasivne uloge.

"Priroda, nauka i umetnost predstavljaju neodvojivi deo prostora u kome se krećem i koji koristim za inspiraciju, tehnologija dolazi kao posledica moderne komunikacije. Ovaj vid komunikacije je razumljiv svim generacijama" ističe Jovović.

Ova izložba jedna je od tri multimedijalna performansa koje je radio u okviru projekta Evropske prestonice kulture u Novom Sadu s upravo će ovaj moderni umetnik predstavljati Srbiju na 4. Bijenalu dizajna u Londonu u junu 2023. godine u prestižnom zdanju Somerset kroz projekat "Projekat 134, Sveta geometrija".

Dušana možete da upoznate na panelu “Kreativni sector – industrija budućnosti”

 

Prof dr Dijana Katica – osnivač hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ d obitnica je ovogodišnje nagrade  „Utjecajne hrvatske žene” 2023. godine, u kategoriji Vodstvo i Inovacija.

Dijana Katica, osim što uspješno vodi „Klub članova Selo“, direktorica je i Iter Vitis Croatia, udruge koja je dio europske kulturne rute Iter Vitis. Članica je različitih hrvatskih i međunarodnih udruženja i radnih tijela, a u 7. sazivu Hrvatskog sabora bila je i članicom Odbora za turizam Hrvatskog sabora. U državi koja ima 90 posto ruralnog prostora, Dijana Katica jedna je od prvih entuzijasta i stručnjaka za ruralni prostor i ruralni turizam, kojim se počela baviti još 1997. godine kada je osnovan „Klub članova Selo“. Dijana je osmislila i već 10 godina uspješno vodi projekt “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award”, koji je izrastao u najvažniju nagradu i priznanje za kvalitetu u hrvatskom ruralnom turizmu. Posljednjih nekoliko godina kroz različite programe i projekte radi na osnaživanju žena koje žive i rade u ruralnim područjima kroz autorski projekt „Ruralne Europljanke“.

Katicu možete da upoznate na panelu “Žene liderke Balkana”

 

Edin Mehić je serijski preduzetnik, iskusan poslovni izvršilac, te vodeći investitor i savetnik mreže poslovnih anđela, kao i motivacioni govornik i gost predavač na nekoliko međunarodnih univerziteta. Tvorac je portala posao.ba i kompanije Kolektiv d.o.o. koja razvija inovativne proizvode i usluge.

Osnivajući svoju prvu kompaniju u 19. godini života, kao student na Matematičkom fakultetu, Edin Mehić je izgradio svoju karijeru na raskrsnici tehnologije, potrošačkog interneta i zabavnog sektora. Sa iskustvom preko 14 godina rada, Edin osniva i podržava start upe tehnoloških novotvorina i posluje sa kompanijama Fortune 500.

Strastven je po pitanju stvaranja i razvoja ideja, ljudi i novca za izgradnju kompanije i projekata.

Za druge želi biti motivacija i nadahnuće, prepoznavanjem stvarne potrebe i izgradnjom kvalitetnog partnerstva.Kako kaže, Kolektiv ima jednu misiju – izgradnja projekata koji će promeniti živote svojih korisnika. Zato ulaže u proizvode i ideje koji su inspirativni i posvećeni unapređenju života.

Područja njegove stručnosti su: IT, Business and Software Development, Internet, Start ups, Angel Investing, Labor Market, Recruitment, Design, UX Management, Digital Recruitment Advertising, Online recruitment, Social recruiting, Entrepreneur, CEO.

Edina možete upoznati na panelu: REGIONALNO TRŽIŠTE RADA – ŠTA PONUDITI MLADIMA

Prof dr Tamara Papić – inovacija „Baby FM“

Stručnjak za razvoj poslovanja s diplomom magistra upravljanja kvalitetom na Fakultetu organizacijskih nauka.

Dr.sc. u senzorskim tehnologijama na Međunarodnoj poslijediplomskoj školi Jozef Stefan (Slovenija) usmjeren na multidisciplinarna istraživanja.

Iskusni medijski planer i producent, voditelj projekta i razvojni programer start-up ekosustava. Vješt u poslovnoj transformaciji, istraživanju tržišta, engleskom i ruskom jeziku.

Docentica u znanstvenom polju razvoja startupa i inovacija.

Tamara godinama radi na podizanju svesti u oblasti inovacija i kreativnih industrija i autorka je serijala “Moj heroj” i “Zlatna ideja” na nacionalnoj TV RTS.

Inovacija Baby FM, specijalni sensor koji kontinuirano meri temperature i kroz povezanost sa mobilnim uređajem prijavljuje odstupanja trenutno je u fazi testiranja na četiri beogradske klinike.

Tamaru možete da upoznate na panelu “Žene liderke Balkana”

 

Ivan Jakovljević, dugogodišnji direktor u Google, danas samostalni konsultant i investitor u tehnološke kompanije na Bliskom Istoku.

Ivan je nakon završetka Saobraćajnog fakulteta u Beogradu otišao u Ameriku da bi završio MBA na prestižnom Stanford Univerzitetu.

Prvo zaposlenje nalazi u Silicijumskoj dolini, kao konsultat direktora velikih kompanija i vlada, nakon čega prelazi u Google gde dolazi do pozicije Head of New Markets za Bliski Istok & Severnu Afriku.

Ivanovi javni nastupi privlače pažnju širom sveta i ponosni smo što je Ivan deo našeg tima na ovogodišnjem Forumu.

Ivan je moderator na panelu “Uz razvoj sektora IT ni Google nije nedostižan”

Marijana Gligorić preduzetnica, suosnivačica firme "BrigIT" koja se bavi softverskim inžinjerstvom. Ovogodišnja je dobitnica nagrade u kategoriji Young Woman Entrepreneur Regionalnog savjeta za saradnju (Regional Cooperation Council) sa sedištem u Sarajevu, organizacije osnovane od strane Evropske komisije sa ciljem da unapredi politiku razvoja na Zapadnom Balkanu.

"Mladim ženama su potrebni ‘role’ modeli i razbijanje predrasuda. Drago mi je da su to i drugi primetili i da su se pokrenuli na polju osnaživanja žena u IT svetu i njihovoj promociji.

Sve je više inicijativa i događaja koji pokreću ovu temu a potrebno je dodatno promovisati grantove, olakšice i mentorsku podršku za žene preduzetnice koje se odluče da pokrenu svoj startup."

U okviru superklastera Odličan3 sa projekta “Srbija inovira” oformila je zajednicu Girl Pow3r u okviru koje se bavi osnaživanjem žena i usmjeravanjem na IT i konkretno web3 svijet.

U Privrednoj komori Srbije aktivna je u projektima motivacije i podrške ženama preduzetnicama u IT sektoru.

"Osnaživanje žena da se upuste u preduzetništvo i IT industriju je jedna od mojih misija, a samim tim i misija moje firme" ističe Marijana.

Marijanu možete da upoznate na ovogodišnjem #jahorinaekonomskiforum2023 u okviru panela "Uz razvoj IT ni "Google" nije nedostižan"

 

Jovanka Sabljić mlada je preduzetnica iz Drvara, Bosna i Hercegovina, koja je svoju strast prema tradiciji i bogatstvu svog kraja pretočila u moderan koncept „Budi zdrav ko dren“.

Zahvaljujući ovoj inicijativi koja deluje na međunarodnom nivou „Drvarski mućeni pekmez od drenjina“ dobio je zaštitu oznake porekla i uvršten je u deo zvanične baštine ovog kraja

Organizatorka je "BRENDAONICE" sa ciljem povezivanja domaćih proizvođača i kupaca iz cele Bosne i Hercegovine a cilj joj je da zaštiti, promoviše i ojača lokalnog proizvođača koji prodaje i prerađuje proizvode od drenjina.

Jovanka se bavi i promocijom zdravijeg načina života i razmišljanja.

"Naša tradicija i domaći proizvodi, od kojih smo mnoge već zaboravili, veliko su bogatstvo i imperativ našeg društva.

Kao sastavni dio našeg identiteta, uz inovativna rješenja, mogu postati vrijedan kapital, koji pored ekonomske koristi, doprinose prepoznatljivosti i brendiranju naših prostora" kaže Jovanka.

Jovanku možete upoznati na panelu: POLJOPRIVREDA I DIGITALNA TRANSFORMACIJA

Boro Marić predsednik je Asocijacije Greenways, čovek koji je pre osam godina otišao na selo motivisan da doprinese svojoj zajednici i da mesto u kojem živi učini boljim.

Nadomak Mrkonjić Grada stvorio je jedan od najlepših lokaliteta kreativnog turizma u BiH.

Okupio je vredne i entuzijastične ljude koji su mu pomogli da od stare i oronule škole, u polunapuštenom selu Pecka, kod Mrkonjić Grada, napravi Centar za posjetioce koji je poput lokomotive povukao brojne dobre inicijative - od povratka ljudi u selo do ivesticionog ulaganja u selo. Od sela je napravio brend pa je sad Pecka više kao osećaj. Pecka je postala kuća dobrih ideja.

Do pre 8 godina Pecka je bila jos samo jedno selo koje odumire. Konvergencijom malih, ulaganjem i uz kreativne ideje otvoren je prostor za investiranje u ugostiteljskom sektoru, kao i za razvoj javne/zajednicke turisticke infrastrukture i ruralni razvoj uopšte.

Kreirana je destinacija na kojoj se dosadašnji napori privrednika u turizmu, lokalnih samouprava, nevladinih organizacija i pojedinaca konsoliduju i strateški predvode u pravcu novih mogućnosti za zapošljavanje, razvoj novih proizvoda i lokalne/ruralne ekonomije.

Od početka inicijative do sad je u ovaj koncept uloženo preko milion KM kroz različite fondove. Destinacija se razvija kroz ulaganja privatnog, javnog sektora i EU fondova zahvaljujući njihovim inicijativama.

Obnovljeno je preko 60 kuća u selu, zaštićen je izvor Sane kao spomenik prirode, izgrađena prva solarna elektrana kroz crowdfunding kampanju, naselje sa 11 mobilnih kuća za smeštaj.

Dobili su status jednog od 14 najlepših sela BiH, organizuju festivale i edukacije, a koncept Pecke preneli su na susedne opštine i formirali novu destinaciju pod imenom Dinardika.

Boru možete da upoznate na panelu: KREATIVNI SEKTOR - INDUSTRIJA BUDUĆNOSTI

Forum možete pratiti i na facebook.com/JahorinaEkonomskiForum

Četvrtak, 27.04.2023.