U Francuskoj naglo porasla nezaposlenost, kvartalno najviše od 1975.

U Francuskoj naglo porasla nezaposlenost, kvartalno najviše od 1975.

Stopa nezaposlenosti u Francuskoj poskočila je u trećem tromjesečju na najvišu razinu u dvije godine zbog krize koju je prouzročila pandemija covida-19, izvijestio je u utorak statistički ured INSEE.

Od srpnja do rujna stopa nezaposlenosti u drugom najvećem gospodarstvu eurozone skočila je na devet posto, najvišu razinu od trećeg kvartala 2018. godine, izvijestio je INSEE.

U drugom tromjesečju iznosila je 7.1 posto.

Najveći kvartalni rast od 1975. godine

To je najveći kvartalni rast od 1975. godine, primjećuje statistički ured, podsjećajući da je na podatke za prethodna dva kvartala utjecala činjenica da ljudi od sredine ožujka do sredine svibnja nisu mogli tražiti posao zbog mjera suzbijanja zaraze koronavirusom.

Skok dovodi pod znak pitanja obećanje predsjednika Emmanuela Macrona da će do kraja mandata 2022. godine smanjiti nezaposlenost na sedam posto. Na početku mandata 2017. godine iznosila je 9.5 posto.

Najdublja recesija od Drugog svjetskog rata

Francuska je zbog mjera zatvaranja u prvom i drugom tromjesečju zabilježila najdublju recesiju od Drugog svjetskog rata, no gospodarstvo se u trećem tromjesečju oporavilo. Krajem listopada vlada je ponovo uvela mjere zatvaranja kako bi suzbila novi val zaraze.

Središnja banka prognozirala je u ponedjeljak da će zbog stupanja na snagu mjera zatvaranja gospodarska aktivnost u studenome biti 12 posto niža no što je uobičajeno.

U zasebnom izvješću INSEE je priopćio da je industrijska proizvodnja u rujnu porasla 1.4 posto u odnosu na kolovoz, navodi Reuters.

Izvor: index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 10.11.2020. / www.index.hr