'Turizam donosi ogromnu dobit gospodarstvu i zato EU mora povećati sredstva za turizam'

'Turizam donosi ogromnu dobit gospodarstvu i zato EU mora povećati sredstva za turizam'

- Turizam čini 10 posto europskog BDP-a, što je samo u prošloj godini iznosilo 1880 milijardi eura, a zapošljava preko 26 milijuna ljudi u EU.

Vidimo, dakle, da turizam ima itekako važnu ulogu u europskom gospodarstvu, ne samo u smislu gospodarskog rasta, već i kao doprinos zapošljavanju, regionalnom razvoju te prepoznatljivosti destinacije - istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego na jučerašnjoj raspravi o turizmu u Bruxellesu.

Naime, kao član Odbora za promet i turizam (TRAN), Flego se u raspravi osvrnuo na izazove europskog turizma kazavši da je „turizam ovisan o mnogo čimbenika i utjecaja drugih politika, od prometa do zaštite okoliša, i upravo je zato važno osigurati koordinaciju turizma na europskoj razini“.

- Europa je sa 713 milijuna međunarodnih dolazaka u 2018. najpoželjnija svjetska destinacija, to je gotovo polovica svih međunarodnih dolazaka na svjetskoj razini zabilježenih u toj godini. Turizam donosi ogromnu dobit europskom gospodarstvu i zato smatram da EU mora povećati sredstva za turizam. Tako bismo osigurali bolje prometno povezivanje, pojačali vidljivost, osigurali bolju suradnju europskih zemalja i regija te učinili Europu najsigurnijom svjetskom destinacijom - kazao je Flego.

Zastupnik IDS-s u EP-u smatra i da „razvoj turizma mora ići ukorak s novim „Zelenim sporazumom“ te da je Europu potrebno brendirati u skladu s tim. Time bismo, kako je naveo Flego, riješili i ključne probleme nekontroliranog rasta određenih destinacija te stihijski razvoj turizma u Europi.


Cijeli članak dostupan na: novac.jutarnji.hr

Srijeda, 25.09.2019.