Svjetski kuriozitet: na Novom Zelandu minimalac u 4 godine upeterostručen

Svjetski kuriozitet: na Novom Zelandu minimalac u 4 godine upeterostručen

Minimalna plaća je podignuta na 20 dolara na sat (120 kuna bruto), a oni s najvećim plaćama ubuduće mogu računati na 39 posto poreza

Nakon što je pozvala tvrtke da tijekom pandemije uvedu 4-dnevni radni tjedan, premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern povećala je minimalnu plaću i poreze za najbogatije. Minimalna plaća je podignuta na 20 dolara na sat (120 kuna bruto), a oni s najvećim plaćama ubuduće mogu računati na 39 posto poreza.

Povećanje minimalne plaće za 1,14 dolara na sat utjecat će na oko 175.000 radnika i povećati masu plaća u gospodarstvu za 216 milijuna američkih dolara. Prema podacima OECD-a, Novi Zeland i dosad je bio među pet zemalja s najvišom minimalnom plaćom na svijetu. Jacinda Ardern postupno je povećavala minimalne plaće tijekom protekle četiri godine: 2017. je bila pet puta manja, na razini od 4,25 dolara. Iznos minimalne plaće važan je pogotovo u vrijeme pandemije, jer minimalnu plaću primaju mnogi zaposleni u zračnoj luci i na graničnim poslovima, na prvoj liniji obrane od koronavirusa. Sindikati su za njih tražili povećanje dnevnice na 22,10 dolara.

Nova najviša porezna stopa primijenit će se na sve koji zarađuju više od 180.000 dolara godišnje, tj. na oko dva posto Novozelanđana. Taj porez bi u proračun trebao već ove godine donijeti dodatnih 550 milijuna dolara prihoda.

Predstavljajući promjene koje idu u korist siromašnijima, premijerka Jacinda Ardern rekla je da vlada time ispunjava predizborna obećanja. Promjene predstavljaju stvarno jačanje podrške koju pružamo našim najranjivijima, poručila je Ardern.

- Treba još puno toga učiniti, uključujući gradnju više domova, poboljšanje našeg zdravstvenog sustava, ulaganje u obrazovanje i osposobljavanje za zapošljavanje - rekla je premijerka, kako piše The Guardian. Poseban su problem vrlo visoke cijene stanova, više od 22.800 obitelji čeka na javni stan, odnosno kuću.

Oporba se buni protiv povećanja minimalne plaće. - Naglo povećanje minimalne plaće u razdoblju krajnje neizvjesnosti za mala poduzeća ekonomski je vandalizam - poručili su.

Prošle je godine Ardern pozvala novozelandske poslodavce da razmotre usvajanje četverodnevnog radnog tjedna kao jedan od načina za oporavak od pandemijske recesije. Kao što se otkrilo da su radnici produktivniji radeći od kuće, potaknula je poslodavce da eksperimentiraju i sa skraćenim radnim vremenom.

Inače, Ardern je među najomiljenijim političarkama na svijetu, što pokazuju i rezultati parlamentarnih izbora koji su u Novom Zelandu održani u listopadu prošle godine. Ardern je tada Laburiste povela do najveće pobjede u više od pola stoljeća te je stranka osvojila 65 od 120 zastupničkih mjesta.

Izvor: jutarnji.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 01.04.2021. / www.jutarnji.hr