Surfanje na poslu povećava produktivnost

Napokon je došla znanstvena potvrda onoga što šefovima govorimo već godinama: korištenje radnog vremena za surfanje u privatne svrhe može poboljšati radnu produktivnost zaposlenika.

Ovu zanimljivu studiju nazvanu Cyberloafing at the workplace: Gain or drain on work? proveli su profesori Vivien K.G. Lim and Don J.Q. Chen s Poslovne škole pri Državnom sveučilištu u Singapuru, a provedena je na uzorku od 191 ispitanika.

Prema objavljenim podacima, zaposlenici u kompanijama u Singapuru dnevno u privatne svrhe surfajući provedu oko 51 minutu. Najčešće aktivnosti kojima se 'surferi na poslu' bave uključuju čitanje osobne e-pošte, korištenje programa za razgovore s ostalim internetomanima te čitanje portala vijesti. Jednako tako, surfanju na poslu skloniji su muškarci.

Ista studija pokazala je da surfanje tijekom radnog vremena povoljno utječe na produktivnost zaposlenika, uspoređujući je s produktivnošću ispitanika koji nikada ne surfaju na poslu. Shodno dobivenim rezultatima, uključeni u studiju objavili su određene smjernice za poslodavce. 'Surfanje na poslu otklanja stres kod zaposlenika i može poslužiti kao motivacija za bolju produktivnost. Upravo iz ovog razloga trebalo bi im dozvoliti da određeni dio svog radnog vremena provedu surfajući u privatne svrhe', smjernica je koju smo isprintali velikim slovima i postavili je na oglasnu ploču u redakciji.

tportal.hr

Četvrtak, 25.09.2008.