"Samit energetike Trebinje 2023" održava se od 22. do 24.03.2023. godine u Kulturnom centru u Trebinju

"Samit energetike Trebinje 2023" održava se od 22. do 24.03.2023. godine u Kulturnom centru u Trebinju

Nakon tri uspješno zavšena “Samita energetike Trebinje“, velika nam je čast da najavimo i četvrti po redu  Samit energetske budućnosti  „SET  Trebinje 2023“ koji se ove godine predstavlja sa sloganom „Energetska stabilnost Zapadnog Balkana“.

Ogranizator ovog, možemo već  slobodno reći tradicionalnog događaja je MH Elektroprivreda Republike Srpske, Grad Trebinje i SET d.o.o. Trebinje, a pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srpske. (www.setrebinje.com)

„Šira javnost je uveliko upoznata sa značajem SET-a i ove godine očekujemo rekordan broj učesnika , što se po dosadašnjim prijavama već može pretpostaviti.  Najavljujemo dolazak najvećih energetskih kompanija iz regiona ali i najviše zvaničnike zemalja regiona. Cilj i misija je okupiti sve relevantne stručnjake na jednom mjestu i govoriti o najaktuelnijim pitanjima i problemima iz ove oblasti, te tražiti njihova rješenja.“, rekao je organizator i direktor „SET Trebinje“, Aleksandar Branković, pozivajući sve medije da i ove godine isprate sve aktuelnosti „Samita energetike Trebinje 2023“.

Trendovi decentralizacije, digitalizacije i elektrifikacije veliki su potencijal za revoluciju elektroenergetskog sistema. Sve veći udio obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije i ujedno njihov uticaj na elektroenergetski sistem postavljaju sve veće zahtjeve na ubrzani razvoj samog sistema. Istovremeno, zbog sve veće decentralizovane proizvodnje električne energije u neposrednoj blizini potrošača ili kod samih potrošača, snabdjevačima postaje teško zadovoljavati sve promjenjiviju ponudu i potražnju. Upravo u vezi sa tim u prvi plan sve više dolaze pojmovi i tehnička rješenja kao što su skladištenje energije, mikromreže, prilagođavanje potražnji i mjere energetske efikasnosti.

U rad Samita uključeni su doslovno svi relevantni predstavnici energetskog sektora u regionu, vodeći ljudi domaćih kompanija i institucija koje oblikuju industriju, poslovni lideri i kreatori energetskih politika te vrhunski domaći i međunarodni stručnjaci iz oblasti energetike. Na panelima će se govoriti o temama važnim za razvoj energetskog sektora i usklađenosti zakonodavstva u državama regiona u ovoj oblasti sa Direktivama EU, Energetskom politikom i procesom integracije.

Za tri dana koliko “Samit energetike Trebinje 2023” traje, planirana je Plenarna sesija-ubrzanje regionalnog održivog plana i prelaz na čistu energiju-uloga EU, kao i devet panela sledećih naziva:

Panel 1: Razvoj infrastrukture elektroenergetskih mreža  i optimizacija procesa međusobnog povezivanja u regionu.

Panel 2: Prosumeri u regiji - pravni i regulatorni okvir za podršku i tretman malih proizvođača sa fokusom na solarne fotonaponske (PV )sisteme priključene na distributivnu mrežu.

Panel 3: Kako se nositi sa visokim cijenama energije u regiji.

Panel 4: Uloga distribuirane proizvodnje i usluga fleksibilnosti na integraciju OIE i dalji razvoj tržišta električne energije.

Panel 5: Mehanizmi osiguranja energetske tranzicije u korist svih - rezultati projekata inkluzivna dekarbonizacija.

Panel 6: Bezbjednost energetskog sektora u oblasti mjerenja I prenosa.

Panel 7: Regionalni pristup snadbijevanja energentima (gas, nafta, ugalj) u vrijeme energetske krize sa osvrtom na proces dekarbonizacije u regiji.

Panel 8: Razvoj elektomobilnosti u regiji (smart charging, charning infrastructure, distribution network capacity issues)

Panel 9: Pogonska pouzdanost rada hidroenergetskih i termoenergetskih postrojenja.

“Samit energetike Trebinje 2023” održava se od 22.do 24.marta 2023.godine u Kulturnom centru u Trebinju.

“Pozivamo Vas da gradimo energetsku budućnost zapadnog Balkana zajedno.”

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 15.03.2023. / setrebinje.com