Recesija potpuno drugačija od drugih: ‘U ovoj epidemiološkoj krizi ne djeluje niti jedna standardna mjera za spašavanje nacionalnih ekonomija‘

Recesija potpuno drugačija od drugih: ‘U ovoj epidemiološkoj krizi ne djeluje niti jedna standardna mjera za spašavanje nacionalnih ekonomija‘

U ranijim financijskim krizama, centralne banke širom svijeta imale su uhodan paket poticaja i standardnih mjera za spašavanje nacionalnih ekonomija.

Čini se, međutim, da nijedna od njih u trenutnoj epidemiološkoj krizi ne djeluje. Recesija zbog korone nije premostiva uobičajenim alatima i tehnikama – upozorio je u New York Timesu ugledni ekonomski novinar i urednik u International Business Timesu Peter Goodman.

On je do takvog zaključka došao analizirajući nekoliko parametara nakon izbijanja zdravstvene krize. Nakon pada burze na Wall Streetu od 7 posto odmah nakon otvaranja 12. ožujka, moglo se uočiti da egzistira veliki strah na tržištu. Do kraja dana je došlo do pada od 10 posto na američkoj burzi i pet posto diljem Europe: to je bio najgori burzovni dan od 1987. godine. To je odmah sugeriralo da su stvari puno gore nego što ljudi shvaćaju i da su uobičajene metode reakcije potpuno beskorisne u ekonomskom „korona“ scenariju.

Da bi ilustrirao svoj zaključak, Goodman je pandemiju podijelio u tri etape: prvu koja se dogodila u Kini, gradu Wuhanu i pokrajini Hubei. Kako je Wuhan industrijski centar nalik američkom Detroitu, gdje se nalaze mnoge tvornice automobilskih dijelova, elektronike sl., već u siječnju je ekonomistima postalo jasno da će doći do ekonomskog šoka.

Na Kinu otpada trećina rasta globalne ekonomije, pa ako Kina prolazi kroz teška vremena, onda to prolazi i cijeli svijet. S gašenjem kineskim tvornica dolazi do prekida u međunarodnom lancu opskrbe, počinju prve nestašice elektronike, dijelova, plastika i svih drugih artikala potrebnih automobilskoj industriji. To dovodi do toga da je Hyundai morao ugasiti proizvodnju u svojim pogonima u Južnoj Koreji zbog manjka dijelova, a isto se dogodilo i Nissanu u Japanu.


Cijeli članak dostupan na: slobodnadalamcija

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 18.03.2020.