Rast kineskog gospodarstva nadmašio sva očekivanja

Rast kineskog gospodarstva nadmašio sva očekivanja

Kinesko gospodarstvo poraslo je 6.5 posto u četvrtom kvartalu 2020. godine, brže nego prije pandemije koronavirusa, te tako uvjerljivo nadmašilo očekivani učinak drugih velikih zemalja.

Rast bruto domaćeg proizvoda u posljednjem kvartalu bolji je od očekivanog, prema službenim podacima objavljenim u ponedjeljak. Na godišnjoj razini kinesko gospodarstvo raslo je 2.3 posto jer je industrijska proizvodnja i dalje glavni generator oporavka, piše Financial Times.

Novi podaci ukazuju na rapidni zaokret u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu, koje je početkom 2020. godine zabilježilo prvi pad nakon više od četiri desetljeća rasta. Do pada je došlo zbog opsežnog lockdowna koji je uveden kako bi se zaustavila pandemija.

Izvoz je u prosincu porastao 18 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine

U četvrtom kvartalu 2019. godine Kina je rasla 6 posto. Oporavak koji je uslijedio potaknula je veća industrijska proizvodnja, koja se okoristila državnim potporama i u posljednjem tromjesečju rasla 7.1 posto, a u trećem 5.8 posto. Maloprodaja, mjera apetite potrošača, zaostajala je za industrijskim sektorom i u četvrtom kvartalu rasla 4.6 posto.

Ning Jizhe, ravnatelj Nacionalnog ureda za statistiku, rekao je da se gospodarstvo prošle godine stabilno oporavljalo, ali dodao da "promjenjiva dinamika epidemije i vanjsko okruženje donose mnoštvo neizvjesnosti". Podaci o BDP-u, koji su nadmašili očekivanja, objavljeni su nekoliko dana nakon što je Kina u prosincu zabilježila najveći mjesečni suficit u trgovini ikad, potaknut tromjesečnim uzastopnim dvoznamenkastim rastom izvoza. Izvoz je u prosincu porastao 18 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Podaci se nastavljaju na niz drugih mjerila koja ukazuju na procvat kineske ekonomije. U siječnju je nacionalna valuta renminbi premašila 6.5 prema američkom dolaru prvi put nakon 2018. godine, a kineska burza dosegnula je najvišu razinu nakon globalne financijske krize. Oporavak kineskog rasta prošle godine privukao je strane investitore, koji su tijekom 2020. godine u kineske dionice i obveznice kroz hongkonške investicijske programe usmjerili 154 milijarde dolara.

Izvor: index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 18.01.2021. / www.index.hr