Promet u trgovini pao u EU u prosincu, a u Hrvatskoj situacija malo bolja

Promet u trgovini pao u EU u prosincu, a u Hrvatskoj situacija malo bolja

Promet u europskoj maloprodaji pao je u prosincu 2019., dok je u Hrvatskoj gotovo stagnirao, pokazalo je u srijedu objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji 27-članog EU-a pao je u prosincu za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada je, prema Eurostatovim podacima, porastao 0,9 posto, prenosi index.hr

Kada se u obzir uzme i Velika Britanija, promet je pao jedan posto, nakon 0,5-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.

U eurozoni je promet smanjen 1,6 posto u odnosu na studeni, kada je, prema revidiranim Eurostatovim podacima, porastao 0,8 posto.

Najviše je i u EU i u eurozoni smanjen promet u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 1,6 posto. Najblaži pad prometa zabilježen je na benzinskim postajama, za 0,9 posto u EU te 1,4 posto u eurozoni.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođen promet u maloprodaji u prosincu gotovo stagnirao, s neznatnim rastom od 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je uvećan 1,3 posto.

Najveći pad prometa bilježile su Njemačka, za 3,3 posto, Slovenija, za 2,8 posto, i Finska, za 2,3 posto.

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođen promet u maloprodaji 27-članog EU-a porastao je u prosincu 1,9 posto, nakon 2,5-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.

U Hrvatskoj je obujam prometa u maloprodaji u prosincu na godišnjoj razini porastao četiri posto, nakon 3,9-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.

Najveći pad prometa bilježile su Slovenija, za 6,6 posto, Slovačka, za 2,5 posto, te Finska, za 1,6 posto.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 07.02.2020. / www.index.hr