Prodor stranih studenata u Japan

Japan se sve više otvara prema stranim studentima! Prema pisanju Associated Pressa, broj stranih studenata koji su diplomirali i nakon toga dobili posao u Japanu popeo se na više od 10.000. Japan postaje poželjna destinacija za studente iz cijelog svijeta, dijelom zahvaljujući i stipendijama japanske vlade te privatnih tvrtki i zaklada. U 2000. godini broj stranih studenata koji su nakon studija u Japanu dobili posao kretao se oko 3.000 a planom japanskog razvojnog plana za zapošljavanje, predviđa se mogućnost zaposlenja svih 120.000 stranih studenata koji su trenutno na studiju u Japanu.

Od 10.262 strana studenta, gotovo 97% ih je iz azijskih zemalja: 7.539 studenata je iz Kine, 1.109 iz Južne Koreje, 282 iz Tajvana, 138 iz Bangladeša i 131 iz Vijetnama. Poslovi na kojima se zapošljavaju strani studenti vezani su uglavnom uz informatičku tehnologiju.

Šanse za studij u «Zemlji izlazećeg sunca» imaju i naši studenti. U suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa Japanska ambasada nudi mladim Hrvatima mogućnost studiranja u rasponu od društveno-humanističkih do prirodnih znanosti na dodiplomskom i poslijediplomskom nivou. Uz to se, ako je suditi po ponudi do sada, nude i kraća istraživačka putovanja te studij japanologije. Prije početka studiranja studenti uče japanski jezik, a stipendije pokrivaju sve troškove školarine, boravka te putne troškove. Tko zna, možda netko i od budućih hrvatskih stipendista dobije unosni posao u ovoj egzotičnoj zemlji!

mr.sc. Ratka Jurković

Ponedjeljak, 22.09.2008.