Prijedlog: Specijalni koridor do Jadrana za potvrđeno zdrave turiste iz Češke

Prijedlog: Specijalni koridor do Jadrana za potvrđeno zdrave turiste iz Češke

Neki su im godinama predbacivali što na Jadranu navodno dovoljno ne troše i ne rezerviraju luksuzni smještaj, no možda upravo Česi pomognu spasiti turističku sezonu u Hrvatskoj

Češke putničke udruge posljednjih dana marljivo rade na modelu koji bi im i ove godine omogućio - da ljetuju na Jadranu. Glavni inicijator je udruga turoperatera Češke koja je češkoj Vladi ovih dana poslala zanimljiv dopis.

U njemu se predlaže da država Česima koji ishode zdravstvene potvrde u kojima stoji da nisu bolesni od Covida-19 dopusti putovanje u destinacije s niskim stopama pandemije, a prve na popisu našle su se Hrvatska i Slovenija.

S odabranim zemljama, predlažu Česi, potom treba sklopiti posebne ugovore te stvoriti zračne ili cestovne koridore namijenjene za putovanje isključivo zdravih turista koji po dolasku u destinaciju, jednako kao i prilikom povrata kući, ne bi morali odraditi 14-dnevnu samoizolaciju.

“Od resornih ministarstava zatražili smo da se pronađe rješenje za spašavanje ljetne turističke sezone odnosno putničkih agencija. U inicijativi smo predložili da češka vlada kontaktira zemlje u kojima je epidemiološka situacija povoljna te da se one dogovore oko uvjeta i potpišu ugovor koji bi omogućio uzajamna putovanja građana tih zemalja. U prijedlogu su bile zemlje kao što je Hrvatska, Slovačka, ali i neke daleke zemlje”, izjavio je za Jutarnji list predsjednik udruge čeških putničkih agencija Jan Papež.

Njegova udruga koja broji 198 članica predlaže stvaranje zračnih mostova između Praga i Splita te Praga i Dubrovnika ili pak specijalni cestovni koridor koji bi vodio prema Česima najinteresantnijim turističkim destinacijama.

Češki ministar prometa i vicepremijer Karel Havliček izjavio je kako provedba modela ne ovisi isključivo o češkim željama već o razmišljanjima i stavovima zemalja iz okruženja u koje bi Česi rado putovali, a iz ministarstva zdravstva ove zemlje potvrdili su pak kako su spremni na debatu o novom režimu putovanja, ali i upozorili kako zdravlje građana ipak mora biti na prvom mjestu.

Prema mišljenju Čeha, Hrvatska je idealna za otvaranje turističkog koridora, prvenstveno zbog dobre epidemiološke situacije u zemlji pa je u prilogu prikazanom na češkoj televiziji objašnjeno kako je broj oboljelih u našoj zemlji za četiri puta niži nego u Češkoj, a broj umrlih u vrijeme prikazivanja priloga iznosi tek petinu češke stope.

Osim toga, Hrvatska je oduvijek bila jedna od omiljenih destinacija čeških turista.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Jutarnjeg lista.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 16.04.2020. / www.jutarnji.hr