Polovica žena zbog muškaraca se odriče karijere

Iako su žene s godinama borbe postigle željenu ravnopravnost s jačim spolom u poslovnom okruženju, njihova obiteljska 'funkcija' još uvijek nosi terete prošlosti i atriburia ih u prvom redu kao kućanice.

Ženama su nakon desetljeća društvenoga napretka postala dostupna radna mjesta u gotovo svim područjima ljudske djelatnosti, ali ih to istovremeno nije dovelo do ravnopravnosti u obitelji. Žene s karijerom i dalje nailaze na prepreke koje ne postoje u životu zaposlenih muškaraca, prenosi Znanost.com.

Sociologinja Youngjoo Cha, doktorantica na sveučilištu Cornell na temelju provedenih ispitivanja došla je od rezultata da prekovremeni rad muža, u trajanju 50 sati tjedno ili više, djeluje nepovoljno na karijeru njegove žene. Žene raspolažu s manje vremena kojeg mogu posvetiti obavljanju plaćenog rada, jer se od njih još uvijek očekuje da preuzmu glavninu kućanskih poslova kao i njegu ukućana te brigu o odgoju djece.

Rezultati istraživanja objavljeni su u članku pod nazivom Utjecaj preopterećenosti poslom jednog od bračnih partnera na karijeru onog drugog, u časopisu American Sociological Review

U svom je radu Cha koristila službene podatke američkog državnog ureda za praćenje zapošljavanja. Istraživanje je uključilo 8.484 kvalificiranih i 17.648 nekvalificiranih djelatnika iz obitelji sa oba zaposlena člana.

Njena analiza pokazuje da ukupno gledano, ako muž radi prekovremeno, tj. tjedno 60 sati ili više, gotovo polovica žena (42%) prekinut će svoj posao. Međutim, ako žena radi tjedno 60 sati ili više njezin bračni partner u najvećem broju slučajeva ne prekida svoj posao.

Ako se izdvojeno analiziraju podaci za obrazovane žene rezultati su vrlo slični, posao prekida 51 posto kvalificiranih žena kada njihovi muževi rade 60 ili više sati tjedno. Za obrazovane, a zaposlene majke, postotak prekidanja vlastitog posla narasta do gotovo 100%. Nasuprot tome, kvalificirane muškarce prekovremeni rad njihovih žena kao ni roditeljstvo ne potiče u znatnijoj mjeri na prekidanje karijere, piše Znanost.com.

Prekovremeni rad traži ponovno usklađivanje radnih i obiteljskih obaveza u obiteljima gdje oboje rade. Mnogi parovi nalaze rješenje u davanju prednosti karijeri muškarca i prilagođavanju žene.

Kultura intenzivnog roditeljstva još je jedan čimbenik koji pridonosi odluci o prekidanju karijera ljepšeg spola.

net.hr

Tagovi: karijera, žene
Srijeda, 07.04.2010.