Pandemija koronavirusa pomaže Kini da postane najveće svjetsko gospodarstvo

Pandemija koronavirusa pomaže Kini da postane najveće svjetsko gospodarstvo

Naoko apsurdno, no pandemija koronavirusa pomoći će Kini da pet godina prije dosadašnjih prognoza sustigne SAD i postane najveće svjetsko gospodarstvo.

Kako piše Reuters, a prenosi Poslovni dnevnik, Kina će 2028. prestići Ameriku i postati najveća svjetska ekonomija, pet godina ranije nego se do sada predviđalo, objavio je britanski think-tank Centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR).

Iako se očekuje da će SAD imati snažni ekonomski oporavak 2021., rast će usporiti na 1,9 posto od 2022. do 2024., a potom na 1,6 posto.

“Već neko vrijeme glavna tema svjetske ekonomije je borba za gospodarsku premoć SAD-a i Kine“, objavio je u svom godišnjem izvješću CEBR, objavljenom u subotu. „Pandemija COVID-19 i posljedični ekonomski pad u tom rivalstvu su igrali u korist Kine“, piše u izvješću, a prenosi Reuters.

CEBR tvrdi da su „uspješno upravljanje pandemijom“ Kine, koja je rano uvela strogo potpuno zatvaranje, i udarci dugoročnim izgledima gospodarskog rasta Zapada, doveli do poboljšanja kineske gospodarske pozicije.

U pregledu rasta gospodarstva za 193 države CEBR je predviđao da će kinesko gospodarstvo, kao jedino na svijetu, 2020. narasti po stopi od 2 posto, za razliku od pada globalnog BDP-a ove godine za prosječno 4,4 posto, što je najveći godišnji pad od Drugog svjetskog rata.

Zbog toga će od 2021. udio SAD-a u globalnom BDP-u opadati, dok će udio Kine rasti brže nego su to ranije predviđali ekonomisti. 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 28.12.2020. / Poslovni dnevnik