Otišao u Njemačku i poručio: 'Ovdje ti ne treba rođak, poznanik ili stranka za posao'

Otišao u Njemačku i poručio: 'Ovdje ti ne treba rođak, poznanik ili stranka za posao'

I susjednu Bosnu i Hercegovinu svake godine napušta sve više ljudi, u potrazi za boljim poslom, prilikama, ali i kvalitetom života.

Naročito je to slučaj sa mladima, koji su svjesni funkcioniranja i manjkavosti sistema, već odavno spakirali kofere. Jedan od njih je i Sanel Hrnjić iz Jajca, koji je nakon osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja u Jajcu nastavio školovanje u Sarajevu.

„Kroz studij na fakultetu kriminalističkih nauka težio sam ka tome da se izgradim kao pojedinac koji će moći funkcionirati u našem sistemu, društvu i doprinijeti istom. Nakon četiri godine uspješno apsolviranih studija na red su došli i natječaji. Jedan za drugim, gdje dobijam jasniju sliku kako funkcionira naše društvo“, ispričao je Sanel za Jajce online, prenosi Buka.

Dodao je kako je nakon završetka školovanja postao svjestan činjenice da se u društvu više gleda podobnost, nego stručnost, a zapošljavanje se bazira na dogovorenim natječajima i stranačkim upravljanjima.

„Meni je kao i mnogim drugima u istoj situaciji bilo jasno da je pri zapošljavanju bolje imati titulu “rođaka”, prijatelja, poznanika iz neke stranke nego bilo koju akademsku titulu.“, kaže Sanel.

Upravo zbog toga odlučio se otići s tadašnjom djevojkom, a današnjom suprugom Ivanom u Njemačku. Obrazovanje mu je bilo prioritetno kada je otišao, a trenutno se školuje na jednoj od najprestižnijih klinika u svijetu.

„Olakšavajuća okolnost je naravno bila poznavanje jezika. Poučen iskustvom ovaj put sam se odlučio za nešto što se traži na tržištu rada. Uslijedile su tri godine obrazovanja zdravstvenog usmjerenja na jednoj od najboljih svjetskih klinika za ortopediju, rehabilitaciju paraplegičara i tetraplegičara, gdje se također izvode i najsloženije operacije skolioze, a radi se o Werner Wicker grupaciji klinika u Bad Wildungu.“

Uprkos tome što je na početku bilo dosta poteškoća, nije odustao od akademskog puta.

Dodaje kako mu najveću podršku pruža supruga Ivana, koja radi i školuje se u istoj grupaciji-klinici. Ona se ujedno takmičila za prestižnu titulu „Germany’s Next Topmodela” za 2018. godinu.

Članak u cijelosti pročitajte na www.6yka.com

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 08.01.2020. / www.6yka.com