Osam zanimanja koje umjetna inteligencija ne može zamijeniti

Osam zanimanja koje umjetna inteligencija ne može zamijeniti

Umjetna inteligencija mogla bi utjecati na dvije trećine poslova, odnosno oko 300 milijuna poslova.

Razvoj umjetne inteligencije mogao bi ugroziti neka zanimanja, a prema izvješću Goldman Sachsa iz 2023. godine, tržište rada u SAD-u i Europi moglo bi se suočiti s ozbiljnim poremećajima ako umjetna inteligencija ispuni očekivanja.

Navodi se da bi umjetna inteligencija mogla utjecati na dvije trećine poslova, odnosno oko 300 milijuna poslova. No, neka radna mjesta nisu ugrožena.

U nastavku pročitajte kojih je to sedam zanimanja u kojima umjetna inteligencija ne može zamijeniti čovjeka, piše Howstuffworks.

1. Kvalificirani obrtnici

Certificirani i vješti vodoinstalater ili električar imaju cijeli set vještina, spretnosti i znanja kojie umjetna inteligencija ne može zamijeniti jer ne može replicirati jedinstvene ljudske vještine.

2. Građevina

U bliskoj budućnosti velik dio posla koji se odnosi na projektiranje zgrada obavljat će se uz pomoć AI softvera, ali kada je riječ o zakucavanju čavala i polaganju cigli, građevinskoj industriji još uvijek treba mnogo staromodnih mišića i ljudi koji znaju to radi.

Dakle, malo je vjerojatno da će neka tvrtka otpustiti stolara i dovesti najnovijeg robota koji bi ga zamijenio. Strojevi će moći preuzeti neke pojedinačne uloge, što znači da će građevinski radnici vjerojatno raditi rame uz rame sa strojevima, navodi se u izvješću koje je objavio McKinsey.

3. Pripremanje hrane

U izvješću koje je objavio Goldman Sachs report navodi se da barem polovicu zadataka koji uključuju kuhanje, pripremu i posluživanje hrane AI i roboti ne mogu obavljati.

Ipak, to ne znači da automatizacija neće napraviti prodor u prehrambenu industriju. Lanac brze prehrane White Castle već koristi robote na nekim lokacijama za okretanje hamburgera i kuhanje krumpirića.

Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr

Srijeda, 14.06.2023. / Poslovni.hr, poslovni.hr