KORONAMJERE: Kako se za održivost gospodarstva bore u Sloveniji

KORONAMJERE: Kako se za održivost gospodarstva bore u Sloveniji

Europska je komisija, u skladu s najavom, 20. ožujka 2020. prvi put u povijesti aktivirala tzv. opću klauzulu o odstupanju (general escape clause) kojom omogućuje vladama zemalja članica Europske unije potrošnju nacionalnih sredstava na državne potpore za ublažavanje učinaka ekonomske krize prouzročene epidemijom COVID-19, piše lider.media.

Dodatno je u sklopu proračuna Europske unije planirana raspodjela 37 milijardi eura kao potpora zdravstvenom sektoru te održivosti poslovnog sektora i radnih mjesta.

Mjere koje je donijela susjedna Slovenija:

U mjerama koje je donijela Slovenija odgađa se plaćanje doprinosa za samozaposlene osobe od travnja do lipnja 2020. uz obvezu njihova podmirivanja najkasnije do 31. ožujka 2022.

Dva mjeseca odgađa se i rok za podnošenje godišnjih izvještaja za 2019. te poreznih prijava obveznika poreza na dohodak.

Banke trebaju omogućiti moratorij na otplatu kredita od dvanaest mjeseci za poslovni sektor, a najavljuju se i iste mjere za fizičke osobe.

Zaposlenici koje su poslodavci zbog epidemije bili prisiljeni poslati kući imaju pravo na naknadu u visini od osamdeset posto plaće, koju isplaćuju poslodavci, a država će poslodavcima vratiti četrdeset posto isplaćene naknade.

Mjere uključuju i dvadeset posto niže cijene struje u tri mjeseca.

Za realizaciju tih mjera Vlada priprema fond od tri milijarde eura. Prema mišljenju slovenskih poduzetnika, te mjere neće biti dovoljne za spas gospodarstva. Šteta u gospodarstvu bit će golema i utjecat će također na smanjenje proračunskih prihoda, zbog čega, slično kao kod nas, poduzetnici u Sloveniji smatraju da će država morati smanjiti svoje rashode.

Slične teme:


Izvor: lider.media

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Nedjelja, 29.03.2020.