Gospodarstvo eurozone osjetno usporilo na početku jeseni: Industrija trpi zbog kontinuiranih problema u nabavi

Gospodarstvo eurozone osjetno usporilo na početku jeseni: Industrija trpi zbog kontinuiranih problema u nabavi

Aktivnosti u gospodarstvu eurozone osjetno su usporile u rujnu, zakočene problemima u nabavi koji su posebno teško pogodili industriju i ubrzali rast cijena, pokazalo je u srijedu izvješće londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u rujnu, drugi mjesec zaredom, i to za 2,8 bodova u odnosu na kolovoz, na 56,2 boda, izvijestila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka, nznatno podigavši prvu procjnu.

Njegova vrijednost i dalje signalizira snažan rast aktivnosti, ali znatno sporiji nego u ljetnim mjesecima, ističu u Markitu.

"Aktualna ekonomska situacija u eurozoni nepoželjna je mješavina pojačanih cjenovnih pritisaka i sporijeg rasta, a oboje je povezano s nestašicom u nabavi, posebno u industriji", ističe glavni poslovni ekonomist londonske tvrtke Chris Williamson.

Industrija je posebno osjetljiva na kontinuirane probleme u nabavi, pa je prvi puta od početka pandemije bilježila slabiji rast aktivnosti nego sektor usluga, tumače u Markitu.

Sektor usluga pritisnulo je pak izrazitije slabljnje potražnje, dijelom povezano s pojačanom zabrinutošću potrošača zbog tvrdokornog širenja koronavirusa i viših cijena, ali i sa stabilizacijom potrošnje nakon skoka u početnoj fazi otvaranja gospodarstva.

Industrija je pak imala oslonac u otpornoj izvoznoj potražnji koja joj je donijela snažniji rast prihoda, ističu u Markitu.

Kompanije su u rujnu ponovo pojačano zapošljavale, ali njihovi kapaciteti i dalje teško prate potražnju, što s očitovalo u gomilanju nerealiziranih narudžbi.

Inflacija je ponovo ubrzala, nakon blagog posustajanja u kolovozu, budući da su troškovi inputa porasli najsnažnije otkada je Markit počeo pratiti taj pokazatelj u srpnju 1998. godine, posebno u uslužnom sektoru, ističu u londonskoj tvrtki.

Poslovni čelnici još su uvijek optimistični u prognozama za idućih 12 mjesci, ali znatno manje nego u prethodnih šest mjeseci, primjećuju u londonskoj tvrtki.

"Iako je ukupni tempo (gospodarskog) rasta zasada još relativno solidan, gledano iz povijesne perspektive, gospodarstvo ulazi u zadnje tromjesečje u godini u putanji sporijeg rasta", zaključuje Williamson.

"Nestašica će vjerojatno kočiti industriju i u dobrom dijelu 2022. godine, pa solidan oporavak gospodarstva sve više ovisi o uslužnom sektoru", upozorava ekonomist londonske tvrtke.

Ovu i slične vijesti pronađite na slobodnadalmacija.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 06.10.2021. / slobodnadalmacija.hr