Europska komisija razmišlja o novom porezu koji bi im donio 10 milijardi eura

Europska komisija razmišlja o novom porezu koji bi im donio 10 milijardi eura

Europska komisija razmatra novi korporativni porez kojim bi financirala otplatu duga vezanog za planirana izdvajanja za pomoć europskim gospodarstvima i sektorima najteže pogođenima koronakrizom, objavila je Komisija.

Novim nametom korporativnom sektoru, varijante kojega se razmatraju, u EU-ov proračun godišnje bi se slilo oko 10 milijardi eura, što je manje od 0,2 posto prometa koji generiraju velike tvrtke od poslovanja u EU-u, kažu u EK-u.

Prema planu koji još čeka odobrenje ili izmjene iz 27 zemalja članica, EK bi se na tržištu zadužio za golemih 750 milijardi eura kojima bi financiralo izdvajanja za mjere oživljavanje gospodarstava pogođenih koronakrizom.

Bruxelles je predložio nekoliko mogućih nameta kako bi se financirala otplata toga duga, uključujući novi porez za jedinstveno tržište koji bi stupio na snagu najranije 2024. godine.

“Ovisno o obliku toga poreza, bilo u vidu paušala ili naknade ovisno o veličini tvrtke, ili kao dio poreza na dobit, moglo bi se namaknuti oko 10 milijardi eura, a da se nijedna pojedinačna tvrtka previše ne optereti”, rekla je glasnogovornica EK-a.

Među novim izvorima prihoda za zajednički EU-ov proračun kojima bi se financirala otplata duga vezanog za poticaje, Komisija razmatra i druge opcije, uključujući porez na plastiku i namet za ugljični otisak kod uvoza.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Tagovi: porez, tvrtke, proračun, EU
Utorak, 02.06.2020. / www.poslovni.hr