Bivši šef Svjetske banke: Svijet bi uskoro mogao izgledati kao 1900. godine

Bivši šef Svjetske banke: Svijet bi uskoro mogao izgledati kao 1900. godine

Bivi predsjednik Svjetske banke upozorio je da bi svijet mogao izgledati kao 1900. godine ako zemlje ne budu radile zajedno na rješavanju trenutačne krize

Robert Zoellick ukazao je na razdor između SAD-a i Kine kao ozbiljnu prijetnju globalnom gospodarskom oporavku, piše BBC.

Trenutačno je konzultant Brunswick Groupe, bio je direktor Goldman Sachsa i zamjenik američkog državnog tajnika, a tijekom karijere savjetovao je šest američkih predsjednika. BBC-ju je rekao kako je suradnja jedini način da se globalno gospodarstvo izvuče iz recesije te da je zabrinut zbog rastućih tenzija između SAD-a i Kine.

"Mislim da je njihov odnos danas u slobodnom padu i mislim da nismo svjesni da bi dno moglo biti vrlo opasna situacija", rekao je Zoellick za BBC Asia Business Report.

Upozorio je da bi svijet više mogao nalikovati svijetu 1900. godine, kad su se velike sile nadmetale, budu li se zemlje odmicale od globalizacije i slijedile nacionalističke interese.

Zoellick je bio predsjednik Svjetske banke od 2007. do 2012. godine, u vrijeme globalne financijske krize. Kao čelnik Svjetske banke usko je surađivao s Međunarodnim monetarnim fondom i svjetskim vladama na rješavanju financijskog sloma.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 07.09.2020. / www.index.hr