Baza podataka nepoštenih zaposlenika

Čini se da je odzvonilo svim onim nepoštenim zaposlenicima koji su na poslu krali toaletni papir, olovke i ostali uredski pribor, ali i onima koji su krivotvorili poslovne rezultate, pronevjerili novac ili učinili neku drugu poslovnu nepodopštinu.


 

Britanci su izgleda odlučni u stvaranju baze podataka nepoštenih zaposlenika. Prema pisanju časopisa Computer Weekly stvoren je Nacionalni registar za otpuštanje radnika (The National Staff Dismissal Register ili skraćeno NSDR) koji u sebi sadrži podatke o radnicima koji su otpušteni te su pod optužbom za razne malverzacije na poslu. Podaci će se dijeliti sa ostalim članovima registra, koji će te iste moći koristiti u procesu regrutacije zaposlenika. Registar će omogućavati internetsku pretragu koristeći takozvani Secure Sockets Layer portal koji će omogućavati zaštitu podataka i enkriptirano logiranje.

Ovakva baza podataka napravljena je na inicijativu udruge Action Against Business Crime (AABC) te je oformljena kako bi se poslodavci zaštitili od lažiranih podatka o zapošljavanju koje i Britanci vole podastrijeti prilikom selekcijskog procesa. Osobito je riječ o podacima o prethodnom kažnjavanju ali i raznim drugim oblicima malverzacija na poslu koje se vrlo često zaobilaze u sadašnjem selekcijskom sistemu.

No, sindikati su se podigli na noge jer ovakva baza podataka dopušta poslodavcima da isto tako lažiraju malverzacije i nepoštene uratke svojih zaposlenika te im u ime otkaza prišiju i gomilu laži. Pojedinci mogu postati kriminalci iako ih policija nikada nije kontaktirala, te se tako postavlja i pitanje koja vrst nepodopštine može ući u bazu podataka. Uz to sindikati navode kako već postoji takozvani Ured za podatke o kriminalu (The Criminal Records Bureau) koji pomaže poslodavcima u sigurnom zapošljavanju. U rješenju koje nudi AABC zaposlenici ne moraju niti znati da su na crnim listama te se, shodno tome, ne mogu niti žaliti. No, niti činjenica ovogodišnjih krađa diskova sa podacima milijuna Britanca isto tako ne pruža utjehu niti uvjerenje u sigurnost zaštite podataka.

Zaštita od nepoštenja zaposlenika nije nova stvar na poslovnom tržištu. Prije više od deset godina časopis Fortune pisao je o načinu provjere američkih zaposlenika, koja je uključivala slijedeće provjere: vozačke dozvole, kažnjavanja, kreditne sposobnosti, da li ste ikada tuženi ili opominjani od strane Porezne uprave te je uz to mogla uključivati i razgovor sa susjedima i bivšim kolegama. Neki poslodavci su uveli i obavezne poligrafske testove ali i testove na opijate. (Zato svi oni nalik na Elaine iz legendarne serije «Seinfeld» sa slabošću prema pecivu i kolačima od maka, više ne mogu uživati u svojoj poslastici!)

Koliko su ovakve provjere nužne a koliko su one igra Velikog Brata, ostavljamo vama na procjenu.

 


mr.sc. Ratka Jurković

Utorak, 16.09.2008.