Angela Merkel prelomila! Njemačka uvodi mega-lockdown, a evo što će se promijeniti

Angela Merkel prelomila! Njemačka uvodi mega-lockdown, a evo što će se promijeniti

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina dogovorili su jučer produljenje aktualnih mjera zatvaranja do sredine veljače i uvođenje nekih novih poput obaveznog nošenja medicinskih zaštitnih maski u trgovinama i javnom prijevozu, piše index.hr.

"Broj novozaraženih je u laganom padu. Odricanja građana su počela donositi rezultate", objasnila je Merkel, ali i navela kako se usprkos tome mjere zatvaranja moraju produljiti do sredine veljače.

Razlog za jučerašnji izvanredni sastanak s premijerima saveznih pokrajini i uvođenje novih mjera je pojava novog soja koronavirusa koji se širi mnogo brže od do sada poznatog oblika.

"Sve mjere koje su i sada na snazi ostaju na snazi do 14. veljače", rekla je Merkel. Ona je navela da je i dalje najvažnija mjera smanjenje osobnih kontakata na najmanju moguću mjeru.

Tko god može, neka radi od kuće

Na sastanku je postignut i dogovor o tomu da se utječe na poslodavce da omoguće rad od kuće gdje god je to moguće. Tamo gdje rad od kuće nije moguć od poslodavaca će se tražiti da dozvole fleksibilni početak radnog vremena kako bi se izbjegle gužve u javnom prijevozu.

Ministarstvo rada je dobilo naputak da u najkraćem mogućem roku sastavi odredbu koja bi regulirala lakši rad od kuće i koja bi na snazi bila do 15. ožujka.

Maske su obavezne

U javnom prijevozu i trgovinama se uvodi obveza nošenja medicinskih maski. Pod tim se podrazumijevaju maske s oznakom FFP2, ali i klasične kirurške maske od tanjeg materijala.

U Bavarskoj je na snazi obveza nošenja maski FFP2, ali se odustalo od uvođenja ovog pravila na saveznoj razini zbog bojazni od nestašica i zbog kritika da te maske, zbog relativno visoke cijene, nisu pristupačne svim slojevima društva.

"Škole i vrtići će dalje ostati zatvoreni, to jest nastava bi se trebala odvijati preko interneta", objasnila je kancelarka i dodala kako postoje indicije da se novi soj virusa brže širi među djecom.

Odlazak u vjerske objekte i dalje je dozvoljen, ali uz pridržavanje strogih higijenskih mjera poput održavanja razmaka od 1.5 metra te nošenja maski.

Detalje o tome kakve su mjere bile na snazi do sada možete pročitati na portalu index.hr.

Srijeda, 20.01.2021. / Snježana Pavić, index.hr