Šef važnog odjela u BMW-u je Hrvat

Šef važnog odjela u BMW-u je Hrvat

Događaju se iznimno velike promjene u BMW koncernu.

Hrvat Domagoj Đukec novi je glavni šef dizajna marke BMW. Već dobro poznati hrvatski dizajner automobila koji od 2010. godine radi u BMW-u, prvo kao šef dizajna eksterijera pa glavni dizajner ekološke "i" game i sportskog "M" odjela, sada je postao prvo ime dizajna uglednog i luksuznog bavarskog proizvođača. 

Đukec se rodio u Frankfurtu 1975. godine, u obitelji hrvatskih emigranata, otac mu je porijeklom iz Koprivnice i Hvara, a majka iz Šenkovca pokraj Čakovca. Đukec je odrastao u Njemačkoj i već ga je na studiju dizajna u njemačkom Pforzheimu zamijetio BMW i htio ga zaposliti. Ali, izabrao je dizajnerski studio Volkswagena u Barceloni u kojem je radio od 1998. do 2001. kada prelazi u Citroën , u kojem se potpuno afirmirao. Između ostalog, dizajnirao je Citroën C4 Coupe, kao i vrlo uspjeli redizajn limuzine C5.

A onda je stigao poziv iz BMW-a i to najviše zbog toga što se bavarski proizvođač odlučio preorijentirati i na vozila s prednjim pogonom, a Đukec je u dizajnu takvih automobila imao mnogo iskustva. U intervjuu 2014. nam je Đukec rekao kako je ispravno odlučio što kao početnik nije stigao u BMW "jer se često događa da se mladi dizajneri utope u masi ako stignu u tako veliku kompaniju".

Đukec je između ostalog u BMW-u potpisao dizajn Serije 2 Active Tourera i Serije 7.


Ostatak pročitajte na: poslovni.hr

Srijeda, 03.04.2019.