Pitali smo 15 uspješnih Hrvatica kakva je pozicija žene u društvu 2020.

Pitali smo 15 uspješnih Hrvatica kakva je pozicija žene u društvu 2020.

“Ako govorimo o mogućnosti zaposlenja ili o konsenzusu da žene trebaju imati pravo na izbor onda ne bih rekla da je postignut napredak...” - Ivana Bodrožić

Kristina Ercegović, serijska poduzetnica i spisateljica

“Žena iz 2020. je jaka, snažna sve može sama i nikoga ne treba. Problem je što je umorna od svega. Treba joj netko na koga se može osloniti. Dosta joj je dokazivanja....”

Kada pričamo o poduzetništvu, prilike u Hrvatskoj su odlične. Naša zemlja divna je za život, a tek je svi zajedno moramo i trebamo učiniti zemljom dobrom za poslovanje. Samo je između 20 i 30 posto obrta i poduzeća u vlasništvu žena, a zarađuju 11 do 20 posto manje na istim pozicijama. Dakle ni po broju, a kamoli po financijskim prihodima žene nisu još ni blizu muškaraca.

Moramo shvatiti da smo svi odgovorni za to kako stvari sad funkcioniraju i zajedno ih moramo mijenjati. Jaki smo onoliko koliko je jaka najslabija karika. Svi smo povezani.

Ivana Bodrožić, spisateljica i pjesnikinja

“Ako govorimo o mogućnosti zaposlenja ili o konsenzusu da žene trebaju imati pravo na izbor onda ne bih rekla da je postignut napredak...”

Također to vrijedi i za relativno sigurni poslovni status ili činjenicu da se od žene i dalje očekuje podložnost mužu, pristajanje na drugotnost, da ih se gura u profesiju majke, i to od strane državnih institucija. Međutim, na globalnoj razini nas trendovi više ne mogu zaobići, pa se tako zahvaljujući #MeToo pokretu konačno širi i podiže svijest o seksualnom zlostavljanju žena. Financijska neovisnost i sloboda su preduvjet svake emancipacije. Zato je suštinski krivo kao mjeru poticanja demografije izabrati onu koja teži tome da pola populacije zatvori u kuću i svede ih na strojeve za rađanje te im oduzme svaki drugi talent, vještinu i identitet. Tako se niti jedno društvo, uključujući muškarce i žene, nikada nije oslobodilo.

Tina Bosolt, direktorica proizvodnje u Zvijezdi

“Proizvodnja je dugo bila muško područje i drago mi je da su došla vremena u kojima je bitnije jesi li stručan od toga jesi li muškarac ili žena...”

Svaki posao koji sam do sad preuzimala bio mi je nešto novo, no ova pozicija gdje sam se morala snaći upravo u muškom svijetu mi je bila najveći dosadašnji izazov, ali ujedno je smatram i svojim najvećim uspjehom. U današnjem svijetu koji donosi promjene, vidi se i promjena u ženama koje su u 2020. Samostalne, predane svemu što rade, fokusirane. Suštinski smatram da smo oduvijek bile takve, ali su se promijenile prilike kroz koje to sada možemo pokazati kroz poslove i karijere. Najbitnije je pronaći balans između privatnog i poslovnog života, ali dok imamo jasno postavljene ciljeve, možemo ostvariti sve što poželimo. Ženska financijska neovisnost je temelj koji ti pruža osjećaj slobode, donošenje vlastitih odluka i izbora. Iskreno vjerujem da je u tom pitanju situacijadanas bolja nego unazad 10 do 20 godina, ali još imamo mjesta za napredak.

Karmela Vukov Colić, voditeljica

“Kada sam rodila kćer, na posao sam se vratila 7 dana nakon carskog reza jer nisam imala drugog izbora. Ni sa sinom situacija nije bila ništa bolja”

Nisam uspjela iskoristiti cijeli porodiljni jer od onoga što je tada davala država jednostavno ne bismo mogli preživjeti. Što se tiče karijernog puta,veći dio života bila sam plaćena manje nego moji muški kolege za isti posao. Ono što je meni uvijek bilo teško razumljivo – noge su mi uvijek podmetale žene, kolegice, nadređene… Mi smo žene jedne drugima često najveći neprijatelji. Ženska borba sada ne smije stati, ne smijemo se umoriti. I dalje trebamo zahtijevati izjednačena primanja bez obzira na spol, za prava majki-radnica. Ali najviše od svega – trebamo naučiti biti potpora jedna drugoj.


Cijeli članak dostupan na: novac.jutarnji.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 09.03.2020.