Zašto zaposliti studenta?

Zašto zaposliti studenta?

Na tržištu rada često se nađu poslovi koji ne traju dugo vremena ili koji ne zahtijevaju mnogo radnih sati u tjednu. U ovakvim se slučajevima najčešće zapošljavaju studenti. Zašto je to poslodavcima isplativije od zapošljavanja djelatnika preko ugovora o radu?

Poznato je da studentski ugovor sa sobom nosi manje troškove od ugovora o radu, ali manje je poznato kolika je zapravo ta razlika.

Troškovi isplate plaće studentu su sljedeći:
1. Provizija studentskog centra – 12% + 0.5%
2. Prvi stup mirovinskog osiguranja – 5%
3. Zaštita na radu –0,5%

Ukupni dodatni trošak plaće studenta je 18%. Kako to izgleda u odnosu na troškove plaće preko ugovora o radu?

Doprinos za zdravstveno osiguranje (16.5%), doprinosi za prvi stup mirovinskog osiguranja (15%) i doprinosi za drugi stup mirovinskog osiguranja (5%) samo su neki od dodatnih troškova koje poslodavac snosi kad isplaćuje plaću stalnom radniku. Već je ovdje moguće vidjeti da postoji razlika u troškovima, 18% za studenta te 36,5% za stalnog radnika.

Kako bi zaposlio studenta, poslodavac mora ispuniti samo dva uvjeta:

• Biti registriran u Studentskom servisu
• Isplatiti najmanje propisanu minimalnu satnicu

Za registraciju u bazu poslodavaca Studentskog servisa obično je potrebno samo nekoliko klikova na službenim stranicama Studentskog centra. Postoji mnogo različitih studentskih centara diljem Hrvatske te je potrebno provjeriti tražene uvjete prije prijave.

Minimalna studentska satnica se mijenja svakih nekoliko godina, zajedno s ostalim odredbama države u području financija. U 2022. godini ona je iznosila 29.30kn, dok u 2023. godini ona iznosi 4.38€ (33kn).

Jedan od čestih razloga zašto poduzeća zapošljavaju studente, češće apsolvente, je manje početno ulaganje u izobrazbu kandidata za određenu poziciju. Naime, ulaganjem u studente i razvijanjem njihovih znanja i kvaliteta putem edukacija, konferencija i ostalih načina učenja, poduzeća osiguravaju zaposlenika koji odgovara njihovim zahtjevima. Stoga, godinu dana ulaganja u studenta, upoznavanje s poduzećem i poslom može rezultirati popunjavanjem radnog mjesta unutar poduzeća gdje dolazi do win-win situacije – student nakon diplomiranja prelazi na ugovor o radu, a poduzeće ima zaposlenika koji odgovara radnom mjestu.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 16.08.2023.