Zaposleni Hrvati dnevno fizički aktivni manje od dva sata

Tijekom prve polovine mjeseca rujna na portalu posao.hr provedeno je istraživanje pod nazivom "Koliko ste (ne)aktivni?" kojim se željela ispitati priroda i količina (ne)kretanja prosječnog zaposlenog Hrvata za vrijeme prosječnog radnog dana. Rezultati su pokazali da je većina ispitanika, njih 63%, zaposlena na radnim mjestima koja od njih zahtijevaju samo neznatnu fizičku aktivnost. Svoje slobodno vrijeme uglavnom provode neaktivno (52%) pa su tako dnevno fizički aktivni manje od 2 sata (52%) i generalno nezadovoljni količinom kretanja (75%). U istraživanju povodom "Tjedna kretanja" sudjelovalo je 843 ispitanika, većinom žene od 25 do 34 godina starosti.

S obzirom na vrijeme koje prosječan Hrvat provodi na poslu, na obujam dnevnih aktivnosti svakako utječe vrsta posla koji dotična osoba obavlja. Poslove koji zahtijevaju znatnu tjelesnu aktivnost u većini slučajeva rade osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem (77%) zaposlene u maloprodaji i veleprodaji, turizmu i ugostiteljstvu, zdravstvu i državnoj službi i upravi. Te su osobe dnevno fizički aktivne više od 6 sati (77%), smatraju da se dovoljno kreću (68 posto) i u slobodno vrijeme ne prakticiraju dodatne fizičke aktivnosti (55%).

Za razliku od njih, osobe koje su na poslu neznatno fizički aktivne većinom nisu zadovoljne količinom kretanja (88%), njihova fizička aktivnost na dnevnoj bazi ne prelazi dva sata (72 %) i slobodno vrijeme provode neaktivno (51%). Tu se prvenstveno radi o osobama visoke i više stručne spreme (65%) zaposlenim u administrativnim zanimanjima, ekonomskom i financijskom sektoru, informatici te managementu i upravljanju.

Dnevna fizička aktivnost ovisi i o načinu na koji se prelazi relacija mjesto stanovanja – mjesto rada. Tako udaljenost od kuće do posla pješke prelazi 14% ispitanika, a biciklom njih 7%. To su uglavnom zaposlenici koji su od mjesta rada udaljeni manje od 5 kilometara i do posla putuju maksimalno 20 minuta .

Iako su većinom fizički aktivni i u svoje slobodno vrijeme, među njima također prevladava mišljenje da se nedovoljno kreću . Auto je, kao prijevozno sredstvo koje zahtijeva minimalan fizički napor, i dalje najpopularnije sredstvo kretanja. Njime se koristi 53% ispitanika.

Što se tiče prirode kretanja u slobodno vrijeme, aktivnosti se svode na vožnju biciklom, pješačenje, šetnju i hodanje općenito te na razne oblike vježbanja (aerobic, fitness, yoga, pilates...). Tjelesna aktivnost van radnog mjesta uključuje i obavljanje kućanskih poslova, brigu za djecu, vrtlarenje i ostale aktivnosti vezane uz dom.

posao.hr

Petak, 19.09.2008.