U Hrvatskoj se poslovi dobivaju preko veze

U Hrvatskoj prevladava gotovo stopostotno mišljenje da je u zemlji vrlo teško naći posao, pokazalo je istraživanje internetskog portala www.posao.hr prema kojem više od 60 posto ispitanika priznaje da je barem jednom radilo na crno.

Rezultati istraživanja "Zapošljavanje u Hrvatskoj" pokazali su da preko 80 posto ispitanika smatra da se poslovi dobivaju "preko veze" i poznanstava, dok radno iskustvo i obrazovanje smatraju nebitnim za dobivanje posla.

Da je u Hrvatskoj vrlo teško naći posao mišljenja je čak 96 posto ispitanika, 62 posto ih priznaje da je bar jednom u životu radilo na crno, a 60 posto smatra da će situacija biti još gora kada zemlja uđe u EU.

U istraživanju provedenom na internetskom portalu Posao.hr sudjelovalo je 868 ispitanika iz svih hrvatskih županija. Većina ispitanika, njih 46 posto, je fakultetski obrazovanih, 15 posto ih je s višom školom, 31 posto sa srednjom školom, 6 posto sa magisterijem i doktoratom i 2 posto s osnovnom školom. Zaposlenih ispitanika bilo je 56 posto, a nezaposlenih 44 posto.

Većina ispitanika, njih 60 posto, smatra da će se ulazak Hrvatske u Europsku uniju (EU) negativno odraziti na stanje na tržištu rada, odnosno smatraju da će se nezaposlenost u Hrvatskoj povećati nakon njezina ulaska u EU.

Ispitanici su većinom (73 posto) dali prednost svojemu zapošljavanju u državnim tvrtkama, a manjina bi bila više zadovoljna zaposlenjem u privatnom sektoru. Čak 90 posto anketiranih prihvatilo bi radno mjesto za koje su prekvalificirani, ako ne bi mogli naći posao u struci.

Čak 62 posto ispitanika tvrdi da je barem jednom u životu radilo na crno, a 37 posto da su bili u situaciji da im poslodavac ponudi izvrsne uvjete rada, ako bi mu dopustili da ih prijavi na minimalnu plaću.

Kao uzroke nezaposlenosti, ispitanici su u najvećoj mjeri naveli stanje u gospodarstvu (39 posto), nerazvijeno tržište rada (18 posto) i neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada (16 posto).

Po zadnjim podacima u Hrvatskoj je na kraju studenoga 2004. bilo evidentirano 312.786 nezaposlenih osoba, a stopa registrirane nezaposlenosti za studeni iznosi 18,4 posto.

Prosinac 2004.

posao.hr

Četvrtak, 23.12.2004.