Izazovno okruženje zahtjeva promjene i održivost poslovanja. Evo što još kažu izvršni direktori

Foto: DepositPhotos

Izazovno okruženje zahtjeva promjene i održivost poslovanja. Evo što još kažu izvršni direktori

Gotovo tri četvrtine (73 posto) izvršnih direktora vjeruje da će se globalni gospodarski rast smanjiti u sljedećih 12 mjeseci, prema PwC-ovoj 26. godišnjoj anketi globalnih izvršnih direktora.

Anketa je obuhvatila 4410 izvršnih direktora u 105 zemalja i teritorija u listopadu i studenom 2022. Sumorna perspektiva izvršnih direktora najpesimističnija je od svih izvršnih direktora u pogledu globalnog gospodarskog rasta otkako smo počeli postavljati ovo pitanje prije 12 godina i značajno je odstupanje od optimističnih perspektiva 2021. i 2022. kada je više od tri četvrtine (76 posto odnosno 77 posto) smatralo da će se gospodarski rast poboljšati.

Osim izazovnog okruženja, gotovo 40 posto izvršnih direktora smatra da njihove organizacije neće biti ekonomski održive za jedno desetljeće ako nastave sadašnjim putem. Obrazac je dosljedan u nizu sektora, uključujući telekomunikacije (46 posto), proizvodnju (43 posto), zdravstvo (42 posto) i tehnologiju (41 posto). Povjerenje izvršnih direktora u izglede za rast vlastite tvrtke također je dramatično opalo od prošle godine (-26 posto), što je najveći pad od financijske krize 2008.-2009. kada je zabilježen pad od 58 posto.

Globalno, poslovno povjerenje oko gospodarskog rasta znatno varira, s gospodarstvima G7, uključujući Francusku (70 posto nasuprot 63 posto), Njemačku (94 posto nasuprot 82 posto) i Ujedinjeno Kraljevstvo (84 posto nasuprot 71 posto) – sve su opterećene tekuća energetska kriza – pesimističniji u pogledu svojih izgleda za domaći rast nego što su u pogledu globalnog rasta. Izvršni direktori također vide višestruke izravne izazove za profitabilnost unutar vlastitih industrija u sljedećih 10 godina. Više od polovice (56 posto) vjeruje da će promjena potražnje/preferencije kupaca utjecati na profitabilnost, nakon čega slijede promjene u regulativi (53 posto), nedostatak radne snage/vještina (52 posto) i tehnološki poremećaji (49 posto).

Dok su kibernetički i zdravstveni rizici bili glavni problemi prije godinu dana, ove godine izvršni direktori najviše razmišljaju o utjecaju ekonomske krize, s inflacijom (40 posto) i makroekonomskom nestabilnošću (31 posto) koji predvode rizike koji opterećuju izvršne direktore u kratkoročno – sljedećih 12 mjeseci – i tijekom sljedećih pet godina. Odmah iza njih, 25 posto izvršnih direktora također se osjeća financijski izloženo rizicima geopolitičkih sukoba, dok su kibernetički rizici (20 posto) i klimatske promjene (14 posto) relativno smanjeni.

Rat u Ukrajini i sve veća zabrinutost zbog geopolitičkih žarišta u drugim dijelovima svijeta naveli su izvršne direktore da preispitaju aspekte svojih poslovnih modela, pri čemu je gotovo polovica ispitanika koji su izloženi geopolitičkom sukobu integrirala širi raspon poremećaja u planiranje scenarija i korporativno poslovanje. operativne modele povećanjem ulaganja u kibersigurnost ili privatnost podataka (48 posto), prilagodbom opskrbnih lanaca (46 posto), ponovnom procjenom tržišne prisutnosti ili širenjem na nova tržišta (46 posto) ili diverzifikacijom ponude proizvoda/usluga (41 posto).

Ostatak članka pročitajte na ICT Business.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 19.01.2023. / ICT Business