Istraživanje: od hrvatske radne snage konkuretniji su i Crnogorci

Istraživanje: od hrvatske radne snage konkuretniji su i Crnogorci

Hrvatska radna snaga slabo stoji prema svjetskom indeksu konkurentnosti

Pokazalo je to novo istraživanje 'Svjetski indeks konkurentnosti ljudskih potencijala za 2019. godinu' prema kojem je Hrvatska rangirana na 55. mjesto od 125. zemalja. U odnosu na lani pali smo za deset mjesta, a u 2020. mogli bismo pasti još i niže.

Prema ovogodišnjem istraživanju, koje globalno uspoređuje stanje radne snage pojedine zemlje uzimajući u obzir parametre kao što su radni uvjeti, obrazovanje, mogućnost napredovanja, način zapošljavanja, daleko su ispred nas, na 29. mjestu, Slovenci, a bolji od nas su i Crnogorci koji zauzimaju 51. mjesto. Također, prema podacima za 2020. bolja je i Srbija. Na vrhu svjetske ljestvice konkurentnosti radne snage, ne iznenađuje, nalaze se Švicarci.

Ove nimalo pohvalne podatke istraživanja, za Novac.hr je analizirao Vladimir Benić, direktor zagrebačkog CareerCentra.

Prema njemu, iako je Hrvatska u nekim segmentima ocijenjena u skladu s rezultatima sličnih zemalja s kojima se volimo uspoređivati, u važnim kategorijama smo na iznimno niskom mjestu. Te kategorije, kaže Benić, mogu objasniti zašto su brojni mladi napustili Hrvatsku u zadnjih nekoliko godina, a i zašto će se taj trend teško promijeniti.

Između ostalog, jako loše stojimo u kategoriji "profesionalno zaposlenog menadžmenta". To znači da se u Hrvatskoj, u odnosu na ostale zemlje svijeta, na rukovodeća mjesta još uvijek dolazi preko osobnih poznanstava prije nego stručnosti. Osim toga, u Hrvatskoj je odnos poslodavac-zaposlenik jedan od najgorih na svijetu i tu smo na samom začelju ljestvice.

Članak pročitajte u cijelosti na novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 01.07.2020. / novac.jutarnji.hr